Z Anglicka sa už stáva NHL futbalu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Tímy z Premier League zvýšili svoju ekonomickú dominanciu. Vlani zarobili rekordných 3,9 miliardy eur.

Je to bezkonkurenčne najatraktívnejšia súťaž, môže si kúpiť takmer každého hráča na svete a rozdeliť najvyššie platy vo svojom športe. Reč je o hokejovej NHL, ktorej biznis je mnohonásobne vyšší, ako majú kluby KHL či inej súťaže. A do podobnej schémy ekonomickej suverenity smeruje už aj futbalová Premier League. Potvrdzuje to najnovšia štúdia z dielne Európskej futbalovej únie s názvom The European Club Footballing Landscape. Podľa nej dosiahli tržby tímov z anglickej elity vo finančnom roku končiacom sa 30. mája 2015 celkovo 3,9 miliardy eur. Je to o takmer dve miliardy viac, ako dosiahli nemecké kluby. Vlani bol pritom rozdiel v zárobkoch medzi Premier League a Bundesligou „len“836 miliónov. „Týmito číslami je potvrdená suverenita Anglicka ako krajiny s najbohatšou ligou sveta. Navyše bohatne rýchlejšie ako nemecké, talianske či španielske súťaže,“ uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Vládne všetkým príjmom
V čom vlastne spočíva ekonomická výnimočnosť anglickej Premier League pred ostatnými ligovými súťažami v Európe? Úplne vo všetkom. „Tamojšie kluby najviac zarábajú v priemere na vstupnom, na komerčných – sponzorských príjmoch a v prvom rade na televíznych právach,“ vysvetľuje Tokoš. Vďaka nim si podľa štúdie UEFA každý tím z najvyššej anglickej súťaže prilepšil priemerne o 96 miliónov eur – celkovo si v sezóne 2014/2015 rozdelili 1,92 miliardy. Na porovnanie, druhé v poradí, mužstvá z Talianska, získali za televízne práva 888 miliónov, tretie španielske kluby 741 miliónov. „Najvýraznejšie sa tieto príjmy premietali do anglických klubov tzv. druhého sledu. Mužstvám ako Newcastle, Aston Villa či West Ham tak vzrástli medziročne tržby o 35 až 50 percent,“ konštatuje športový analytik. Vďaka tomu má Anglicko v rebríčku Top 30 najlepšie zarábajúcich klubov suverénne najväčšie zastúpenie – až dvanásť klubov. Pritom v najlepšej desiatke je rovná polovica tímov práve z Premier League. Najbohatším klubom zostáva síce aj naďalej španielsky Real Madrid s príjmom 550 miliónov eur. No podľa odborníkov je otázkou jedného-dvoch rokoch, keď ho predstihne niektorý z anglických tímov. Najbližšie k tomu má Manchester United.

Koniec zadlžovaniu

Zaujímavosťou štúdie je aj skutočnosť, že miera zadlženosti európskych futbalových klubov výrazne klesla. Prvýkrát sa tak výrazne prejavili výsledky zavedenie tzv. finančnej fair-play. Čiže systému, v ktorom sa kluby musia správať hospodárne, inak im hrozia sankcie zo strany UEFA. „Operačný zisk klubov je najvyšší, aký doteraz európsky futbal dokázal vygenerovať,“ píše sa v štúdii od UEFA. Kým v roku 2011 vykázali tímy na starom kontinente celkovú stratu 382 miliónov eur, v nedávno skončenom finančnom roku už boli v zisku 805 miliónov. „Zadlženosť európskych klubov sa po zavedení finančnej fair-play rapídne znížila a začali sa správať omnoho zodpovednejšie ako v minulosti,“ uviedol pre HN člen výkonného výboru UEFA František Laurinec. Ľudovo povedané, európsky futbal je dnes v najlepšej finančnej kondícii za posledných dvadsať rokov. A čím viac peňazí kluby zarobia, tým viac peňazí môžu rozdeliť na platy hráčom. Tie od roku 1996 vzrástli o ohromných 664 percent. Jedna zo štatistík ukazuje, že pred dvoma desaťročiami išlo na platy futbalistom celkovo 1,5 miliardy eur. V súčasnosti sa toto číslo blíži už k desiatim miliardám. „Profesionálny futbal, či už z hľadiska tržieb klubov alebo platov hráčov, rastie kontinuálne a výrazne. Vrcholový futbal je možno jedným z najrýchlejšie rastúcich odvetvím ekonomiky,“ dodal Tokoš.

 

Futbalové kluby s najvyššími tržbami

(v mil. eur)

1. Real Madrid 5506%*

2. Man United 51918%

3. Bayern Mníchov 48613%

4. Barcelona 4851%

5. Paris SG 47419%

6. Man City 4167%

7. Chelsea 38324%

8. Arsenal 3605%

9. Liverpool 30521%

10. Juventus 2793%

*poznámka: medziročný rast

Zdroj: UEFA Club Licensing Benchmarking Report