Trnave rastie biznis. Vďaka štadiónu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Prvých päť ligových duelov Spartaka v novej City Arene videlo vyše 40-tisíc ľudí. Na vstupnom zaplatili zhruba 300-tisíc eur.

To, čo bolo v posledných pätnástich rokoch v slovenskom futbale utópiou, sa pomaly začína meniť na realitu. Reč je o futbalovom biznise a vplyve príjmov zo vstupného na rozpočet klubu. Tržby z predaja lístkov totiž predstavovali mizerný podiel na hospodárení klubu – vo všetkých tímoch nepresiahli ani päť percent z rozpočtu. No prvé zápasy Spartaka Trnava v jeho novom stánku City Arena naznačujú, že aj na našej lige sa dá slušne zarobiť. Respektíve, že sa príjem zo vstupného stane dôležitou súčasťou rozpočtu. Prvých päť ligových duelov „bílých andelov“ na novom štadióne videlo naživo vyše 40-tisíc ľudí. „Zvýšená návštevnosť môže mať výraznejší podiel na napĺňaní rozpočtu klubu. Budeme radi, ak to bude aspoň 20 percent,“ povedal pre HN generálny manažér Spartaka Viktor Blažek. Pri priemernej cene vstupenky sedem eur tak mohol klub na piatich dueloch zarobiť takmer 300-tisíc eur

V hre je takmer milión eur

Priemer návštevnosti novej City Areny je v súčasnosti niečo vyše 8-tisíc divákov. V prípade, ak by taký ostal až do konca sezóny, mohol by klub na vstupnom zarobiť až 952-tisíc eur. No generálny manažér upozorňuje, že nie všetky tržby z lístkov ostávajú klubu. „Musíme platiť prenájom, čo býva na zápas okolo 20-tisíc. Uhradiť treba aj ďalšie náklady súvisiace s organizáciou. Čiže ak príde napríklad štyritisíc ľudí, klub na tom prerába,“ vysvetľuje Blažek. No zo spomínaných piatich duelov prišla štvortisícová návšteva v jedinom prípade, a to v septembrovom stretnutí proti Zlatým Moravciam (2:1). Zaujímavosťou je, že v porovnaní s posledným pôsobením Spartaka na starom štadióne vzrástla návštevnosť dvojnásobne. Ešte pred „sťahovaním“ klubu do Zlatých Moraviec kvôli výstavbe štadióna totiž predstavovala priemer čosi viac ako 4-tisíc priaznivcov. „Spartak Trnava dnes dosahuje na slovenské pomery zaujímavé čísla. Zatiaľ sú tie návštevy podľa očakávania – nemohli sme si myslieť, že budú vypredávať každý zápas,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. K prvému vypredaniu ligového stretnutia v City Arene môže prísť presne o mesiac. Vtedy totiž privíta Spartak odvekého rivala, bratislavský Slovan.

Výsledky na prvom mieste
No generálny manažér Spartaka si uvedomuje, že pohodlie novej arény a dokonalý výhľad na trávnik nebude na udržanie slušnej návštevnosti stačiť. „V prvom rade musíme mať dobré výsledky, trnavský fanúšik je náročný. Treba ho prilákať dobrou hrou a umiestnením v tabuľke najvyššej súťaže,“ konštatuje Blažek. To sa po rozpačitom vstupe do sezóny a výmene trénera mužstvu darí. Aktuálne je po sérii štyroch víťazstiev za sebou na štvrtom mieste za Trenčínom, Slovanom a Žilinou. Navyše aj najbližšie štyri stretnutia bude mať klub podnikateľa Vladimíra Poóra výhodu domáceho prostredia. „V súvislosti s návštevnosťou bude veľmi záležať na tom, či sa klub udrží v hre o popredné priečky či miesto v pohárovej Európe. Pamätáme si, koľko ľudí chodilo, keď súperili s Košicami o majstrovský titul,“ hovorí Jozef Tokoš. Bolo to ešte v ročníku 1996/1997, keď skončila Trnava druhá iba bod za víťaznými Košicami. Za éry trénera Karola Peczeho vtedy dosahovala priemerná návštevnosť na dnešné pomery neskutočných takmer 15-tisíc divákov.

Ťažiť môže celá liga
Narastajúce počty divákov nie sú dobrou správou len pre samotný trnavský klub, ale aj pre vedenie najvyššej súťaže, ktorú riadi Únia ligových klubov. „Čím viac fanúšikov na štadiónoch, tým viac peňazí pre futbal. Produkt bude atraktívnejší pre partnerov súťaže,“ uviedol výkonný riaditeľ únie Michal Mertinyák. Podľa neho dnes už teraz je ligový priemer divákov na štadiónoch o 800 ľudí vyšší, ako to bolo v predchádzajúcej sezóne. „Trnava je prvým príkladom toho, ako môže moderný stánok fungovať a čo to znamená pre fanúšikov. Už teraz cítime zvýšený záujem o slovenskú ligu,“ hovorí Mertinyák. Podľa neho bude atraktívnosť najvyššej súťaže rásť každým novým štadiónom, ktorý sa na Slovensku v nasledujúcom období vybuduje – či už v Trenčíne, Dunajskej Strede, Bratislave alebo v Košiciach.

 

Návštevnosť City Areny

Dátum Súper Diváci

30.8. Žilina 13340*

19.9. Michalovce 7050

25.9. Zl. Moravce 4330

3.10. Myjava 6112

13.10. Dun. Streda 10023

*poznámka: počet divákov proti Žiline je najvyššou ligovou návštevou za posledných osem rokov. Naposledy bolo viac ľuďí v roku 2007 na súboji Trnavy proti Slovanu (15123)