Liverpoolu biznis made in USA nejde

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Majiteľ FC Liverpool John Henry chcel preniesť ekonomický model bejzbalu do futbalu. Za päť rokov získal jedinú trofej a vyhodil troch trénerov.

Koniec premršteným platom pre hráčov, nákupy mladých futbalistov s vidinou vybudovania víťazného tímu či úspešná prestupová politika, ktorú neriadi len jeden človek, ale skupina zodpovedných ľudí. Úspešný biznis model, ktorý preniesol americký podnikateľ John Henry z bejzbalového tímu Boston Red Sox do anglického futbalu, zatiaľ nefunguje. FC Liverpool, do ktorého vstúpila Henryho spoločnosť Fenway Sports Group v roku 2010, totiž za päť rokov získal jeden triumf v Ligovom pohári. Vedenie za ten čas už vyhodilo troch trénerov – toho posledného Brendana Rodgersa uplynulú nedeľu. „Ich vízia sa im nedarí naplniť. Stále nenašli správnu rovnováhu v mužstve skĺbením mladších a skúsenejších hráčov,“ uviedol pre HN Karol Csontó, futbalový manažér obrancu FC Liverpool Martina Škrtela. (...)

Vyliečené hospodárenie
No kým na športovom poli Liverpool nedosahuje vytúžené méty, na ekonomickom poli áno. Biznismen Henry dokázal za päť rokov hospodárenie v klube vyliečiť. Mužstvo totiž prvýkrát za sedem rokov skončilo v čiernych číslach. V období od začiatku júna 2013 do konca mája 2014 dosiahlo zisk 0,9 milióna libier. „Je to super správa pre klub, že sa správa hospodárne. Súčasný futbal je dosť o peniazoch a vyhliadky do budúcnosti sú určite lepšie, keď máte zdravý klub,“ povedala pre HN niekdajšia ikona liverpoolskeho tímu Vladimír Šmicer.

Kľúčovým faktorom k dosiahnutiu prvého zisku za niekoľko rokov je v prípade Liverpoolu ohromný nárast príjmov. Od vstupu nového majiteľa Henryho totiž vzrástli o 36 percent. Konkrétne – v roku 2010 mali tržby 225 miliónov eur, po vlaňajšej sezóne už 306 miliónov. „Je tam badateľný dosah na veci, ktoré prichádzajú od amerického majiteľa. Napríklad nárast ceny vstupeniek,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. A keďže miliardár John Henry je už vyše desaťročia aj majiteľom bejzbalového klubu Boston Red Sox v USA, snažil sa preniesť úspešný biznis model z amerického športu do anglického futbalového klubu.  (...)