Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Kozák a spol. vybojovali 8 miliónov eur

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Člen Výkonného výboru UEFA František Laurinec potvrdil, koľko peňazí dostanú za postup naši futbalisti a ďalší účastníci majstrovstiev Európy 2016.  

Nadšenie športových fanúšikov, historický moment pre slovenský futbal a chvála na adresu trénera Jána Kozáka a jeho tímu. Národné mužstvo postúpilo po prvýkrát v ére samostatnosti na majstrovstvá Európy. No okrem aplauzu a ovácií získal národný tím aj najvyššiu finančnú odmenu, akú doteraz slovenský športový tím získal. Člen Výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) František Laurinec pre HN prvýkrát oficiálne potvrdil, ako budú rozdelené prémie pre reprezentácie štartujúce na budúcoročnom šampionáte vo Francúzsku. „Pre každého z 24 účastníkov EURO 2016 je zatiaľ garantovaných 8 miliónov. Podľa výsledkov môžu túto sumu ešte zvýrazniť,“ uviedol Laurinec. Každé víťazstvo v základnej skupine prinesie tímom milión, remíza pol milióna eur. 

Futbalisti dostanú tretinu
Koľko sa zo spomínaného balíka ôsmich miliónov eur ujde samotným futbalistom reprezentácie a členom realizačného tímu? „Rozdelenie prípadných postupových odmien sme vyriešili ešte pred začiatkom kvalifikácie. Tretinu dostane národný tím, tretina ostane zväzu a tretina bude určená na náklady súvisiace s účasťou Slovenska na šampionáte,“ povedal pre HN prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik. Podľa tohto kľúča by tak z garantovanej sumy patrilo necelých 2,7 milióna eur trénerovi Kozákovi a jeho tímu. Vrátane futbalistov, ktorí zasiahli do kvalifikačných bojov, tak ide o zhruba 40 ľudí. Pochopiteľne, že najvyťaženejší futbalisti dostanú viac ako masér či asistent trénera. Po prepočtoch HN by tak strojcovia postupu ako brankár Matúš Kozáčik, Martin Šrktel, Marek Hamšík či Tomáš Hubočan mali dostať viac ako 100-tisíc eur. „Rozdelenie odmien je plne v kompetencii trénera Kozáka a jeho tímu,“ potvrdil pre HN hovorca Slovenského futbalového zväzu Juraj Čurný. Podľa jeho šéfa a prezidenta zväzu Jána Kováčika plánuje zväz z odmeny zlepšiť infraštruktúru v slovenskom futbale. 

Prémie vzrástli o 46 percent

Podľa údajov, ktoré nám poskytol František Laurinec, rozdelí UEFA reprezentáciám na majstrovstvách Európy rekordných 313 miliónov eur. Na porovnanie, na poslednom šampionáte, ktorý hostilo Poľsko a Ukrajina, bolo v hre 215 miliónov. Čiže prémie vzrástli o takmer 46 percent. „Prvýkrát sa na turnaji zúčastní nie 16, ale až 24 národný tímov. Podujatie je teda atraktívnejšie a z hľadiska sponzorských príjmov aj veľmi dobré,“ konštatuje Laurinec, ktorý verí, že Slovensko nebude na budúcoročnom sviatku futbalu vo Francúzsku chýbať. Okrem atraktivity pre sponzorov je výhodou väčšieho počtu účastníkov aj viac televíznych prenosov a tiež predaných vstupeniek na jednotlivé stretnutia šampionátu. „Odmeny pre účastníkov šampionátu sú úzko previazané so záujmom sponzorov o podujatie. A fakt, že na turnaji bude hrať o osem mužstiev viac ako v minulosti, robí majstrovstvá Európy ešte atraktívnejšie,“ uviedol pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.