Najviac zbrojila Trnava

(publikované v denníku Šport) Do konca septembra mali slovenské futbalové kluby možnosť doplniť kádre amatérskymi transfermi. Podľa nového Registračného a prestupového poriadku SFZ už amatéri - na rozdiel od minulosti - nemôžu prestupovať v októbri. Profesionáli mali koniec prestupového okna už 6. septembra, voľných hráčov však je na trhu dostatok. Šikovné kluby tiež vedia, ako profesionálov reamaterizovať, aby 30 dní od posledného súťažného zápasu mohli hrať aj takíto futbalisti s príjmom nepresahujúcim náklady. Šancu zvýšiť konkurenciu v mužstve kluby príliš nevyužili, Senica angažovala Pavla Cicmana a Podbrezová na poslednú chvíľu získala Viazanka.
   Ako zhodnotiť celé prestupové obdobie? Zaujímavejšie boli príchody, ako odchody, čo je na slovenské pomery skôr výnimka z pravidla. Na úvod leta zaujali návraty slovenských reprezentantov Muchu či Jakubka domov. Vrátili sa aj niektorí ďalší skúsenejší hráči, napríklad Ďubek, Piroska či na záver kariéry Kelemen. Balkánsku väčšinu v Zlatých Moravciach doplnil aj kamerunský navrátilec Tawamba a hneď ukázal kvalitu. Žiadne veľké prekvapenie: v lete 2015 opäť zbrojila Trnava. Okrem Majtána, Godála, Hanzela, Kamenára, Schranza aj viacerými legionármi vrátane známej dvojice Depetris – Baez. Hráči zo zahraničia prišli tiež aj do Slovana. Za zmienku stojí aj návrat mladíka Hromadu do Senice. Fluktuácia bola aj v kluboch zo spodku tabuľky, majstrovský Trenčín a Žilina kádre príliš nemenili. Z domácich slovenských transferov spod zmluvy, ktorých je za ostatné roky ako šafranu, prekvapil Hlohovského transfer zo Senice do svojho štvrtého slovenského klubu Žiliny.
   Na slovenské pomery väčšie transfery von celkom logicky urobili špičkové slovenské kluby – Žilina prišla o Jeliča, Trenčín predal Ramona da Silvu a mládežníka Lobotku do Nordsjaellandu. Trnava pustila Saba do PAOK Solún a Vlaska do Lubinu. Slovan sa zbavil Soumaha.
   Aj toto leto sa vyskytlo niekoľko prestupových ťahaníc, spomeňme Janečku pendlujúceho medzi Podbrezovou a Trnavou.
   Z druholigových transferov nemožno prehliadnuť známejšie ligové mená Nováka s Bašistom na súpiske Borčíc. K tradičným klubom Prešovu a Nitre hrajúcich o stupienok nižšie sa túto sezónu pridali aj ďalší dlhoroční ligisti: na čelo tabuľky sa zaradili VSS Košice a znovu na chvost Dukla Banská Bystrica. Všetci z nich urobili hráčske zmeny, udržali si aj skúsenosť.
   Zaznamenali sme už niekoľko trénerských zmien vrátane Slovana a Trnavy, najnovšie aj v Podbrezovej. Viac ako tretina ligy je za nami, kádre uzavreté, počas reprezentačnej prestávky čaká starých aj nových trénerov veľa roboty. Všetci vedno budú chcieť po pauze získať čo najviac bodov. Veď do konca jesennej časti je ich k dispozícii ešte 21.