Španieli znižujú dlhy. Vďaka Bruselu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Europarlament riešil pred dvoma rokmi rastúce záväzky španielskych klubov. Odvtedy sa znížili o viac ako polovicu.

„Je to nefér voči ostatným firmám v krajine a európskym futbalovým klubom,“ reagoval pred dvoma rokmi na narastajúce dlhy tímov španielsky europoslanec Williy Meyer. Záväzky na daniach a odvodoch voči štátu vtedy presiahli 650 miliónov eur. Navyše, väčšinu mužstiev držali nad vodou úvery zo španielskych bánk. Tých bánk, ktoré dostali v roku 2013 finančnú pomoc z eurovalu.

No po tom, čo začal benevolentnosť španielskej vlády voči klubom vyčítať aj Brusel, prišlo k radikálnej zmene. Štátny tajomník pre šport Miguel Cardenal uviedol, že za necelé tri roky sa klubom podarilo dlhy znížiť o viac ako polovicu na aktuálnych 313 miliónov eur. „Celkové hodnotenie je uspokojivé. S prácou La Ligy a s výsledkami vývoja dlhu a finančného zdravia futbalu sme veľmi spokojní,“ skonštatoval Cardenal. Najväčšími dlžníkmi má byť trio klubov z najvyššej súťaže – Deportivo La Coruňa, Atlético Madrid a Espaňol Barcelona.

Sprísnili pravidlá aj trestali

Skutočnosť, že k postupnému ozdravovaniu klubov z Pyrenejského polostrova prišlo po tom, čo sa problémy dostali až na pôdu Bruselu, potvrdil pre HN španielsky športový právnik Jonás Vallina. „Hlavnými dôvodmi postupného ozdravovania klubov je tvrdší prístup daňových úradov a vnesenie transparentnosti do celkového chodu klubov,“ konštatuje Vallina. Vedenie súťaže pod oficiálnym názvom Liga de Fútbol Profesional po novom kontroluje rozpočty klubov a spolu s nimi plánuje, akú sumu môžu minúť na prestupy futbalistov a ich platy. Jasným cieľom tohto kroku je predísť nekontrolovanému zadlžovaniu, ktorého sme boli svedkami v španielskom futbale koncom minulého desaťročia. Dôkazom prísnejších pravidiel voči nehospodárne sa správajúcim klubom sú aj prvé tresty, ktoré boli udelené v lete dvom tímom. Mužstvo Elche bolo pre dlhy preradené z prvej do druhej ligy, pritom v minulej sezóne skončilo v najvyššej súťaži na druhom mieste. Sportingu Gijon zase zakázali nákup hráčov na dve prestupové obdobia. „Pozitívny trend znižovania dlhov a sprísnenie pravidiel treba oceniť. Ak pôjdu takto ďalej, čoskoro sa dlhov zbavia,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Výpredaj v Madride
V súčasnosti sa všetky španielske kluby, mimo Realu Madrid a Barcelony, musia uskromniť a na veľké nákupy hviezdnych hráčov zabudnúť. Skôr naopak – pre udržanie vyrovnaného hospodárenia musia predávať. „Atlético Madrid získalo vlani titul, hralo finále Ligy majstrov. No nemá taký veľký rozpočet, aby v klube udržalo svojich najlepších hráčov. Navyše spláca ten dlh na daniach,“ hovorí Tokoš. Len v lete tohto roka odišlo z Atlética až päť hráčov zo základnej zostavy – Turan, Mandžukič, Alderweireld, Suárez a Jiménez. Dohromady zarobilo mužstvo na ich prestupoch 104 miliónov eur. Bolo to druhá najvyššia suma spomedzi všetkých európskych tímov v letnom prestupovom období.