Diablov vyšiel rok bez Európy draho

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Príjmy Manchestru United klesli medziročne o 38 miliónov libier. Môže za to neúčasť klubu v lukratívnej Lige majstrov.

Anglický futbalový gigant Manchester United spoznal účet za jednu z najhorších sezón posledných desaťročí. Vedenie klubu zverejnilo hospodárske výsledky za sezónu 2014/2015, v ktorej sa „červení diabli“ nepredstavili v európskych pohároch – ani v Lige majstrov, ani v Európskej lige. Výsledkom je medziročný prepad tržieb klubu z Old Traffordu o 38 miliónov libier, čo predstavuje pokles o 8,8 percenta. Na porovnanie, kým v predchádzajúcom účtovnom období končiacom 30. júna 2014 dosiahol Manchester príjem 433,2 milióna libier, v tomto roku „len“395,2 milióna. „Dalo sa očakávať, že neúčasť v lukratívnej Lige majstrov sa prejaví aj na ekonomických výsledkoch. Treba však povedať, že jednorazový neúspech s takým veľkoklubom výraznejšie neotrasie,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Najviac padli televízne príjmy
Pri detailnejšom pohľade do účtovnej závierky Manchestru United je jasné, ktorá príjmová položka utrpela neúčasťou v Lige majstrov najviac. Sú to tržby z predaja televíznych práv, ktoré v sledovanom období klesli o vyše 20 percent, o šestnásť padli aj príjmy z predaja vstupného. „Minimálne tri vypredané domáce zápasy a podiel za televízne prenosy sa jednoznačne podpísali pod nižšie čísla. Jediné, čo Manchester United podržalo, sú komerčné príjmy,“ hovorí Tokoš. Pod komerčnými príjmami sú zahrnuté lukratívne sponzorské kontrakty, predaje dresov, iných suvenírov a ďalšie marketingové aktivity klubu. „Sponzorské príjmy dosiahli najvyššiu sumu v doterajšej histórii,“ píše sa v stanovisku klubu vydanom spolu s výsledkami hospodárenia. Od spoločností ako Chevrolet, Aon, DHL či Aeroflot získali za vlaňajšiu sezónu spolu 154,9 milióna libier – čiže sponzori tvorili až 39 percent zo všetkých príjmov klubu. A je takmer isté, že v najbližších rokoch budú rásť ešte viac.

V hre je pol miliardy
Výkonný riaditeľ klubu Ed Woodward sa v hodnotení finančnej uzávierky neobzeral za nevydarenou minulou sezónou, fanúšikov navnadil optimistickými očakávaniami v tej aktuálnej. „Keď sa pozrieme na novú sezónu, tak sme plní entuziazmu vzhľadom na našu silnú pozíciu na ihrisku, ale aj mimo neho,“ skonštatoval Woodward pre oficiálnu stránku klubu. Okrem toho, že Manchester United tentoraz hrá Ligu majstrov, v domácej súťaži sa drží na popredných priečkach, začína mu milióny vynášať aj najlukratívnejší kontrakt s výrobcom dresov v histórii. Zmluva so spoločnosťou Adidas mu vynesie za desať rokov 750 miliónov libier, čo je zhruba trikrát viac, než bol doterajší kontrakt s konkurenčnou firmou Nike. Vďaka sponzorom a aj športovým úspechom očakáva vedenie v tejto sezóne tržby vyššie ako pol miliardy libier. Ak by sa to Manchestru United podarilo, stal by sa prvým anglickým klubom, ktorý prekoná túto hranicu. „Sme presvedčení o tom, že v tejto sezóne budeme finančne neustále rásť, keďže tomu nasvedčujú všetky potrebné predpoklady,“ povedal Woodward.

Real Madrid na dostrel
V prípade, ak sa naplnia očakávania vedenia Manchestru United, klub sa môže čoskoro stať najlepšie zarábajúcim mužstvo sveta. Má našliapnuté k tomu, aby v rebríčku Football Money League od audítorskej spoločnosti Deloitte po desaťročí vystriedal v čele španielsky Real Madrid. Hodnota jeho rekordných príjmov je totiž 513 miliónov libier. „V budúcom roku to Manchester asi ešte nedokáže, ale raz príde deň, keď niektorý z anglických klubov preskočí v zárobkoch slávny Real,“ tvrdí manažér Tokoš. Okrem ekonomickej sily Premier League, zaplnených štadiónov či účasti v Lige majstrov totiž kluby z ostrovov ťažia aj z padajúceho eura. Aj preto HN v článku zámerne uvádzali sumy v librách, no rebríček Deloittu sa každoročne tvorí v prepočte na európsku menu. A tu prišlo k paradoxnej situácii. Kým v librách mal Manchester United medziročne príjem nižší o 38 miliónov libier, v prepočte na euro by v porovnaní s rokom 2014 zvýšil príjem o milión. „Pád eura v posledných mesiacoch je ďalším faktorom, ktorý nahráva anglickým klubom,“ dodal Tokoš. Deloitte pri svojom rebríčku používa priemerný ročný kurz eura oproti libre k 30. júnu – k poslednému dňu účtovného roka futbalových klubov. A kým v minulom roku bola libra za 1,195 eura, v júni 2015 by ste za ňu dostali priemerne už 1,313 eura.

Vývoj príjmov Manchestru United (v mil. eur)
 

2006   243
2007   315
2008   325
2009   327
2010   350
2011   367
2012   396
2013   424
2014   518
2015   519

zdroj: Deloitte

 

*poznámka: rok 2015 je prepočítaný podľa priemerného ročného kurzu eura oproti libre k 30. júnu 2015