Kráľovský a najbohatší. Real mal rekordné tržby

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Španielsky gigant ukázal hospodárske výsledky. Tržbami vo výške 578 miliónov eur potvrdil pozíciu najlepšie zarábajúceho klubu sveta.

Už desaťročie je španielsky futbalový gigant Real Madrid najbohatším klubom na svete. A o túto pozíciu nepríde ani v budúcom roku. Vedenie „kráľovského“ tímu totiž zverejnilo na webovom portáli realmadrid. com hospodárske výsledky za fiškálny rok 2014/2015. Podľa nich stúpli tržby Realu Madrid medziročne o vyše päť percent na 578 miliónov eur. Je to o takmer 30 miliónov viac, ako dosiahol „biely balet“ v predchádzajúcej sezóne. A ekonomický úspech v podobe 42-miliónového zisku po zdanení dosiahol napriek tomu, že nevybojoval žiadnu trofej. V španielskej lige skončil druhý za FC Barcelona, v Lige majstrov vypadol v semifinále s Juventusom Turín.

Top príjem? Sponzori a dresy
Nie sú to ani státisíce predaných vstupeniek či milióny za predaj svojich nepotrebných hráčov. Najvýraznejšou mierou sa na príjmoch Realu Madrid podieľajú komerčné tržby – čiže peniaze zo sponzorských zmlúv, predaja dresov a iných licencovaných produktov po celom svete. Spomedzi klubových partnerov platia najviac saudskoarabské aerolinky Emirates, ktorých logo svieti na bielych tričkách Realu od roku 2013. Ročne za to dostáva klub 20 miliónov eur. No nemalé peniaze prúdia do klubovej pokladnice aj z predaja fanúšikovských dresov. Priemerne sa ich ročne predá približne 1,6 milióna. A pri priemernej cene 55 eur za dres si tak len na tejto položke klub zarobí takmer 90 miliónov eur. Samotné dresy tvoria až 15 percent z celkových tržieb klubu.

Televízna hranica padla
Po komerčných je druhou najvýznamnejšou príjmovou položkou klubu predaj televíznych práv. A pri nej pokoril Real Madrid doteraz neprekonanú hranicu. „Real Madrid sa stal vôbec prvým klubom v histórii, ktorý dokázal predajom televíznych práv prekročiť za rok hranicu 200 miliónov eur,“ konštatuje Dan Jones zo spoločnosti Deloitte, ktorá každoročne zostavuje rebríček najbohatších klubov. O takejto sume môžu snívať aj elitné tímy z najbohatšej anglickej Premier League, Chelsea či Manchester United. Dôvod je jednoduchý. „Kým v anglickej Premier League sa peniaze za predaj televíznych práv prerozdeľujú solidárne, v prípade Španielska dostávajú výrazne najviac práve Real Madrid a Barcelona,“ povedal HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Zvyšných 18 klubov najvyššej súťaže dostáva z koláča televíznych peňazí až šesťnásobne nižšie sumy.

Za káder zaplatili najviac
Rekordné príjmy Realu Madrid v posledných rokoch mu umožňovali uskutočniť aj najdrahšie nákupy hráčov v histórii futbalu. Za Garetha Bala zaplatil „biely balet“100 miliónov, za Cristiana Ronalda 94 a v minulom roku za Jamesa Rodrigueza 80 miliónov eur. Britský denník Daily Mail zostavil rebríček mužstiev, za ktorých poskladanie zaplatili jednotlivé tímy v posledných piatich rokoch najviac. Suverénne ho ovládol práve Real Madrid, ktorý za prestupy futbalistov pôsobiacich v súčasnom kádri zaplatil takmer 600 miliónov. Len pre zaujímavosť, druhý v tomto rebríčku skončil Manchester City a tretí jeho mestský rival Manchester United.