Remíza za milióny. O tú hrá Žilina

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Náš posledný zástupca v pohároch hrá v Bilbau. Nerozhodný výsledok mu zaručí postup do hlavnej fázy Európskej ligy.

Gólom v poslednej sekunde vyradili ukrajinský tím z Poltavy. Pred týždňom predviedli rozprávkový obrat proti favorizovanému Athleticu Bilbao zavŕšený víťazným gólom v nadstavenom čase. Dnes môžu futbalisti Žiliny pripraviť futbalovej Európe ďalšiu senzáciu. V odvetnom súboji stačí zverencom trénera Adriána Guľu uhrať v Španielsku na postup do skupinovej fázy Európskej ligy nerozhodný výsledok. Stačí remíza a Žilina získa od Európskej futbalovej únie odmenu 2,4 milióna eur. Na porovnanie, takáto suma tvorí približne 70 percent rozpočtu klubu na celú sezónu. „Vnímame možnosť získať významný finančný bonus. Ale napriek prvému zápasu je favorit jasný, je ním Bilbao,“ povedal pre HN športový riaditeľ Žiliny Karol Belaník.

Súboj Dávida s Goliášom
Prečo je Žilina považovaná za outsidera dvojzápasu napriek tomu, že v prvom súboji zdolala Bilbao 3:2? Jednoducho. Ekonomická sila oboch klubov a tiež ťaženie z výhody domáceho štadióna sú neporovnateľné. Tak napríklad: rozpočet španielskeho klubu je takmer 15-násobne vyšší, ako má Žilina. Bilbao dáva len na platy futbalistov 35 miliónov eur ročne. Takáto suma by poslednému slovenskému zástupcovi v pohárovej Európe zabezpečila bezproblémové fungovanie na desať rokov. „Ak by sa nám podarilo postúpiť ďalej, bol by to kvôli objektívnym faktom veľký futbalový zázrak,“ konštatuje Belaník. Podľa neho väčšina mladých hráčov Žiliny ešte nehrala pred takou diváckou kulisou, ako sa očakáva na štadióne Athletica Bilbao. Nový štadión, ktorého výstavbu za 173 miliónov eur ukončili v minulom roku, pojme 50-tisíc divákov. O sile Bilbaa sa presvedčili nedávno aj hráči slávnej Barcelony, ktorí tam utŕžili debakel 0:4.„Sami sme zvedaví, ako sa hráči dokážu so situáciou vyrovnať. Samotný duel ukáže, na čom sme a bude pre nás istým vysvedčením, kde sa nachádzame,“ uviedol Belaník. Bez ohľadu na výsledok večerného zápasu si za postup cez tri predkolá zarobila Žiliny v Európskej ligy sympatickú sumu – spolu 680-tisíc eur. Vďaka nej klub bez problémov pokryje účasť v súťaži a náklady spojené najmä so zápasmi v Severnom Írsku, Moldavsku, na Ukrajine a v Španielsku.

Hodnota hráčov stúpne
Aj v prípade, že by sa Žiline nepodarilo postúpiť a získať vyše dva milióny eur za postup, môže vedenie klubu speňažiť vydarené účinkovanie v Európe iným spôsobom. „Dobré výkony zvýšia hodnotu hráčov na futbalovom trhu. Sú viac na očiach a tímové úspechy majú priamy dosah aj na individuálne ceny jednotlivých hráčov,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. V priebehu posledných týždňov sa v súvislosti so záujmom zahraničných klubov najviac spomína chorvátsky kanonier v službách Žiliny Matej Jelič. No prestupové obdobie sa vo väčšine zahraničných súťaží končí prvý septembrový deň. „Mnoho skautov a agentov bolo prítomných aj na prvom zápase proti Bilbau. Možno si chcú overiť schopnosti niektorých našich futbalistov aj v dnešnej odvete,“ hovorí Karol Belaník. Prezradil, že záujem o hráčov je, no klub zatiaľ nedostal žiadnu konkrétnu ponuku na prestup. „No viacero hráčov vďaka dobrým výkonom zaregistrovali zahraničné kluby. A aj keby sa žiadny prestup teraz nezrealizoval, môžu ich kluby sledovať aj v ďalších mesiacoch,“ vysvetľuje Tokoš. Zázračná cesta Žiliny preplatená šťastnými gólmi v posledných minútach zápasov mu pripomína výsledky Artmedie Petržalke spred jedenástich rokov. „Aj vtedy v prvom predkole strelil Pavol Staňo gól v nadstavenom čase. Následne prešli cez Celtic aj Belehrad a úspešne reprezentovali Slovensko až v Lige majstrov,“ dodal Tokoš.

Na Čechov sa nechytáme
Kým Slovensko má v Európskej lige posledného zástupcu, naši západní susedia sa môžu pochváliť až kvartetom klubov v hre o postup do skupinovej fázy Európskej ligy. Zo štvorice Sparta Praha, Viktoria Plzeň, Slovan Liberec a Jablonec sú najbližšie k postupu prvé dva menované kluby. Plzeň totiž v prvom zápase deklasovala Vojvodinu Novi Sad 3:0 a Sparta zdolala dvojgólovým rozdielom švajčiarsky Thun (3:1)

Cesta Žiliny v Európskej lige

1. predkolo
Žilina – Glentoran 4:1,3:0
Prémie za postup:220-tisíc eur

2. predkolo
Žilina – Dacia Kišiňov 2:1,4:2
Prémia za postup:230-tisíc eur

3. predkolo
Žilina – Vorskla Poltava 2:0,3:1
Prémia za postup:230-tisíc eur

4. predkolo
Žilina – Athletic Bilbao prvý zápas 3:2
Odmena za postup:2,4 milióna eur