Boháčom v Anglicku vládnu Arab a Rus

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Najväčší majetok medzi majiteľmi klubov elitnej Premier League má vlastník Manchestru City, šejk Mansour Al-Nahyan – 28 miliárd eur.

Najvyššia futbalová súťaž v Anglicku Premier League je pýchou športu na Britských ostrovoch. No medzi najbohatšími majiteľmi klubov tejto elitnej ligy by ste domáceho biznismena hľadali márne. Lídrom medzi vlastníkmi je totiž saudskoarabský šéf Manchestru City Mansour bin Zayed Al-Nahyan. Majetok tohto člena kráľovskej rodiny vyčíslil britský denník The Mirror v prepočte na 28 miliárd eur. Druhým spomedzi najbohatších vlastníkov klubov Premier League je majiteľ londýnskej Chelsea Roman Abramovič (vyše 7 miliárd). Zaujímavosťou je, že z desiatky najmajetnejších šéfov futbalových tímov je až osem zo zahraničia. „Futbal v Anglicku je stále na vzostupe. Aj preto sa oň zaujímajú nielen diváci, ale aj zahraniční investori,“ uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Ich mužstvá pôsobia v najsledovanejšej a najbohatšej futbalovej súťaži na svete, anglickej Premier League. Každoročne míňajú najviac peňazí na nové hráčske posily aj na platy elitných futbalistov. No pri hviezdach ako Wayne Rooney, Sergio Agüero či Cesc Fabregas stoja zväčša na okraji záujmu fanúšikov a výsledkov ich favorizovaného klubu. Reč je o majiteľoch klubov slávnej Premier League. Zaujímavosťou je, že väčšinu z dvadsiatky šéfov mužstiev tvoria biznismeni zo zahraničia. Dominancia cudzincov riadiacich smotánku anglického futbalu je badateľná najmä v elitnej desiatke najbohatších majiteľov v Premier League. Tých zahraničných je tam totiž až osem. Medzi nimi je suverénnym lídrom vlastník Manchestru City, saudskoarabský šejk Mansour bin Zayed Al-Nahyan. Jeho majetok vyčíslil britský denník The Mirror v prepočte na 28 miliárd eur. S priepastným rozdielom za ním nasleduje majiteľ londýnskej Chelsea, ruský oligarcha Roman Abramovič s vyše siedmimi miliardami eur. A práve duel mužstiev dvoch najbohatších mužov bol vyvrcholením víkendového 2. kola anglickej Premier League (zápas Manchestru City proti Chelsea sa skončil po našej uzávierke). HN vám pri tejto príležitosti bližšie predstavia kvarteto podnikateľov, ktorých milióny hýbu futbalom v najbohatšej ligovej súťaži sveta.

1. Mansour bin Zayed Al-Nahyan

Spojené arabské emiráty

Klub: Manchester City

Majetok:28,16 miliardy eur

Je členom kráľovskej rodiny a ministrom pre prezidentské záležitosti Spojených arabských emirátov. Drvivá väčšina z jeho príjmov a majetku pochádza z biznisu s ropou. Do Manchestru City vstúpil ako majiteľ v roku 2008, keď cez spoločnosť Abu Dhabi United Group kúpil tento priemerný anglický klub za takmer 300 miliónov eur. V Anglicku sa hovorí, že z Manchestru City sa tak v priebehu noci stal najbohatší tím na Britských ostrovoch. V priebehu siedmich rokov už klub pod jeho vedením minul na nových hráčov sumu blížiacu sa k miliarde eur. Naposledy zaplatil Liverpoolu za stredopoliara Raheema Sterlinga 62,5 milióna eur. Išlo o najdrahší nákup anglického futbalistu v histórii.

2. Roman Abramovič

Rusko

Klub: FC Chelsea

Majetok:7,46 miliardy eur

K miliardám prišiel po predaji významných podielov v ruských spoločnostiach Sibneft, Russian Aluminium a aerolinkách Aeroflot. K ich spoluvlastneniu sa dostal na základe dobrých politických kontaktov najskôr na prezidenta Borisa Jeľcina a neskôr aj na Vladimira Putina. Krátko bol aj členom ruskej Štátnej dumy a dva roky bol gubernátorom Čukotky. V súčasnosti sústreďuje svoje podnikanie cez investičnú spoločnosť Millhouse Capital, ktorá sídli vo Veľkej Británii. Do Chelsea vstúpil v roku 2003. Za dvanásť rokov dokázal klub pod jeho vedením vyhrať Ligu majstrov, Európsku ligu, štyrikrát anglickú Premier League a rovnaký počet trofejí v Anglickom pohári.

3. Joe Lewis

Veľká Británia

Klub: Tottenham Hotspur

Majetok:6,90 miliardy eur

Rodák z Londýna a najvyššie postavený Brit v rebríčku nadobudol svoje bohatstvo vďaka kurzovým obchodom v 80. a 90. rokoch minulého storočia. V súčasnosti zastrešuje jeho podnikateľské aktivity skupina Tavistock Group, ktorá združuje viac ako 200 spoločností v pätnástich krajinách sveta. Podniká v turizme, realitnom biznise, finančných službách, zdravotníctve aj energetike. Zaujímavosťou je, že v nedávnej minulosti vlastnila jeho spoločnosť akcie aj vo futbalovom klube u našich západných susedov, v Slavii Praha. Tottenham vlastní cez investičnú spoločnosť ENIC International Ltd, v ktorej je Lewis väčšinovým akcionárom.

4. Stanley Kroenke

USA

Klub: FC Arsenal

Majetok:5,63 miliardy eur

Pred tridsiatimi rokmi založil realitnú a developerskú spoločnosť Kroenke Group, ktorá v USA postavila desiatky nákupných centier a bytových domov. Do popredia biznismenov sa dostal až v roku 1995, keď sa jeho manželkou stala dcéra zakladateľa sietí obchodov Wal-Mart. Je považovaný za najmocnejšieho muža v športe – okrem Arsenalu totiž cez firmu Kroenke Sports Enterprises vlastní aj štadión Pepsi Center, na ktorom svoje zápasy hrávajú hokejisti Colorada v NHL a basketbalisti Denveru v NBA. Do dozornej rady Arsenalu sa dostal v roku 2008, o tri roky zvýšil svoj akcionársky podiel už na 63 percent a stal sa tak väčšinovým akcionárom.