Najdrahšie miesta na futbal predáva Abramovič

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Podľa KPMG prispievajú do rozpočtu najviac fanúšikovia klubu ruského miliardára Chelsea – 78 eur za jeden zápas

Je to iba hračka pre miliardára, nikdy sa nevyrovná európskym gigantom, časom ho to omrzí a klub na to doplatí. Takéto reči sa viedli po tom, ako sa ruský oligarcha Roman Abramovič stal v júni 2003 majiteľom londýnskeho futbalového tímu Chelsea. No po dvanástich rokoch sa nielenže top klubom, ako je Real Madrid či Bayern Mníchov, vyrovnal, ale v niektorých ekonomických ukazovateľoch ich aj prekonáva. Podľa najnovšej štúdie audítorskej spoločnosti KPMG dokáže Chelsea na divákoch najviac zarobiť. Z porovnania celkových tržieb z predaja vstupeniek s kapacitou štadióna pri všetkých domácich dueloch vychádza, že jedno miesto prinesie klubu 78 eur. „Z Chelsea je dnes vzorovo fungujúci klub, ktorého príjmy každý rok rastú,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

K dokonalosti chýba štadión
Najvyššiu sumu za jedno sedadlo na štadióne dosiahla Chelsea v sezóne 2013/2014 najmä vďaka vyše 99-percentnej naplnenosti kapacity svojho štadióna. Samozrejme, tiež výsledkom v domácej súťaži Premier League a európskych pohároch. Štadión Stamford Bridge s kapacitou 41841 miest totiž v priemere naplnilo 41546 divákov. Cenu vstupeniek tak dvíha veľký záujem o zápasy, keďže nízka kapacita nedokáže uspokojiť všetkých. „Vedenie klubu si už niekoľko rokov uvedomuje, že Chelsea by bez problémov vypredala aj 60-tisícový štadión. Vďaka nemu si na tržbách výrazne polepšila,“ konštatuje popredný český futbalový manažér Viktor Kolář. V predvlaňajšej sezóne dosiahli tržby klubu z predaja lístkov necelých 85 miliónov eur. Pri konkurenčnom Manchestri United dosiahla táto suma o takmer 50 miliónov viac. V priebehu leta už pritom vedenie klubu predstavilo plány na rozšírenie existujúceho stánku. K nim sa mali možnosť vyjadrovať tak zástupcovia mestskej časti, ako aj jej obyvatelia. Ak sa im podarí získať súhlas všetkých strán, väčšieho štadióna môže Chelsea dočkať do dvoch rokov.

Taliansky futbal padá
Fakt, že najviac peňazí míňajú fanúšikovia na zápasy anglickej Premier League, potvrdzuje aj skutočnosť, že za prvou Chelsea sa v rebríčku KPMG nachádzajú postupne Arsenal (69 eur na jedného diváka), Liverpool (64 eur) a Manchester United (61 eur). Na opačnej strane, teda najhoršie spomedzi top európskych súťaží, sú talianske kluby. „To ma vôbec neprekvapuje. Lebo okrem Juventusu Turín všade inde návštevnosť klesá a doplácajú na pre diváka nie príliš atraktívne štadióny,“ uviedol pre HN futbalový manažér Juraj Vengloš. Podľa neho je najväčším problémom vlastníctvo arén na Apeninskom polostrove, kde sa v prospech majiteľov klubov nechcú mestá vzdať svojho podielu. „Tak je to aj v Neapole. Majiteľ by aj chcel modernizovať za milióny eur, no nebude predsa dávať peniaze do štadióna, ktorý si iba prenajíma,“ hovorí Vengloš, manažér nášho reprezentanta Mareka Hamšíka pôsobiaceho práve v klube spod Vezuvu. Nízke príjmy zo vstupného najlepšie dokumentuje príklad milánskych klubov Interu a AC. V štúdii KPMG má prvý menovaný z jedného miesta na štadióne iba jedenásť, druhý dvanásť eur.