Šéf Slovnaftu stavia miliónovú akadémiu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Majiteľ klubu z Dunajskej Stredy a generálny riaditeľ bratislavskej rafinérie

Futbalový klub z Dunajskej Stredy pútal pred dvoma rokmi pozornosť meškajúcimi výplatami hráčov, odpojením od vody a elektriny a netransparentným vedením rakúskeho majiteľa iránskeho pôvodu Khashayara Mohseniho. Po vstupe nového majiteľa Oszkára Világiho v marci 2014 sa klub stabilizoval a dnes dokonca chystá na slovenské pomery unikátny projekt. Najmodernejšiu a najdrahšiu futbalovú akadémiu v krajine, ktorej výstavba má stáť 15 miliónov eur. Pracovníci ministerstva už od pondelka skúmajú dosahy vplyvov projektu na životné prostredie. Akadémia má do dvoch rokov vyrásť v západnej časti Dunajskej Stredy v blízkosti obce Kostolné Kračany. „Tento rok ukončíme štyri ihriská a prvú časť šatní. V budúcom by sme mali začať s výstavbou hlavnej budovy,“ povedal pre HN Oszkár Világi, šéf klubu a tiež generálny riaditeľ spoločnosti Slovnaft.

Koniec odchodu talentov
Hlavným dôvodom investície má byť priblíženie sa k trendom veľkých európskych klubov, kde podobné akadémie fungujú už desiatky rokov. A tiež to má zmierniť narastajúci počet slovenských talentov, ktoré odchádzajú za lepšími tréningovými podmienkami do cudziny. „V súčasnosti odchádza veľa mladých hráčov do zahraničia, lebo tu absentuje profesionálne prostredie,“ tvrdí Világi. Súčasťou akadémie, ktorú zatiaľ 80-percentný vlastník klubu financuje z vlastných zdrojov, má byť okrem desiatich futbalových ihrísk (z toho štyroch s umelou trávou) aj hlavná budova. Jej súčasťou budú rehabilitačné centrá, trénerské centrum, spoločenská miestnosť, šatne či jedáleň. Šéf DAC 1904 nedokázal povedať presný termín ukončenia prác na projekte, no s výstavbou hlavnej budovy sa má začať v úvode budúceho roka. Faktom je, pri plánovanom stavaní centra za pätnásť miliónov ide o najväčšiu investíciu do mládežníckeho futbalu na Slovensku. „Akýkoľvek krok majiteľa, ktorý dá milióny eur na vybudovanie takejto akadémie pre vlastný klub, je chvályhodný,“ konštatuje Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Futbalisti pod lupou
Medzi najväčšie výhody modernej futbalovej akadémia patrí skutočnosť, že klub má všetkých svojich hráčov pod drobnohľadom a pod jednou strechou. To pre HN potvrdil aj športový riaditeľ mužstva zo Žiliny Karol Belaník. V tomto tíme totiž funguje podobná akadémia najdlhšie na Slovensku – už od roku 2007.„Detailne poznáte výkonnosť hráčov, ich správanie v kritických situáciách či napredovanie v tréningoch. Takáto akadémia dokáže najlepšie pripraviť hráčov pre potreby A-mužstva,“ skonštatoval Belaník. Ďalším nemenej dôležitým faktorom je stotožnenie sa s klubom, jeho filozofiou a systémom. A v prípade dobrého riadenia akadémie a zapracovania mladíkov do seniorského tímu aj ich prípadný predaj do zahraničia v budúcnosti. „Aj vzhľadom na ekonomické podmienky na Slovensku je pre tunajší futbalový klub kľúčové mať zriadenú fungujúcu akadémiu,“ tvrdí Belaník. Podľa neho si síce mužstvá môžu kúpiť aj kvalitných futbalistov zo zahraničia. No ich správanie, mimofutbalové kvality či prispôsobenie sa novému prostrediu nemožno odhadnúť. „A o vlastných odchovancoch všetko dôležité vieme,“ dodal.

Výhodná investícia
Najlepšie akadémie na Slovenskú majú v súčasnosti práve v Žiline a ešte v Senici. Športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš upozorňuje, že síce sa investujú milióny eur do výstavby a modernizácie desiatok štadiónov na Slovensku, no do mládeže sa veľa neinvestuje. Aj preto je podľa neho rozhodnutie majiteľa Dunajskej Stredy správne. „Navyše, investícia do akadémie môže byť v súvislosti s jej návratnosťou úspešnejšia ako peniaze vložené do štadióna,“ hovorí Tokoš. Predaj vstupného totiž pre slovenské kluby takmer s istotou nemusí priniesť toľko peňazí ako prípadný predaj talentovaných hráčov z akadémie do zahraničných klubov.