Ikony zámoria strácajú. Vládne Real

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Ani bejzbalisti NewYork Yankees či tím amerického futbalu Dallas Cowboys. Najhodnotnejším klubom je španielsky Real Madrid.
 

Výrazné medziročné oslabenie kurzu eura oproti doláru, žiadna získaná trofej v poslednej sezóne či súdne zastavenie projektu na modernizáciu štadióna. Ani tieto faktory nezastavili najslávnejší futbalový klub Real Madrid v ceste za triumfom v rebríčku magazínu Forbes. „Biely balet“ je so sumou 3,01 miliardy eur najhodnotnejším športovým klubom súčasnosti. Predbehol aj ikony tradičných zámorských športov – bejzbalový klubNewYork Yankees a tím amerického futbalu Dallas Cowboys (oba majú hodnotu 2,95 miliardy). „Dominanciu si Real udržuje vďaka bezkonkurenčne najvyšším príjmom, ktoré boli vlani 550 miliónov eur,“ povedal pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Šport rastie, vďaka prenosom
Forbes každoročne zostavuje rebríček Top 50 najhodnotnejších klubov podľa celkových príjmov, uzatvorených sponzorských zmlúv a najmä kontraktov s televíznymi spoločnosťami. Tie totiž dosahujú rekordné hodnoty, a to tak v špičkových futbalových súťažiach, ako aj v zámorských športoch. „Nekorunovaným kráľom televízneho biznisu je liga amerického futbalu NFL, ktorej predaj televíznych práv zaručuje ročne viac ako päť miliárd dolárov,“ uvádza Kurt Badenhausen, jeden z autorov rebríčka z magazínu Forbes. Zásluhou čoraz väčšieho počtu televíznych divákov, ktorý stúpa aj vďaka moderným technológiám, vzrástla hodnota športových klubov v porovnaní s vlaňajškom až o 31 percent. V súčasnosti je priemerná hodnota športových klubov z najlepšej päťdesiatky 1,7 miliardy dolárov. „Rebríček potvrdzuje trend, že špičkový šport ako jedno z odvetví neustále rastie,“ konštatuje Tokoš. Z televíznych práv ťaží aj spomínaný Real Madrid, ktorému televízny trh prinesie ročne 277 miliónov.

NHL zastupuje jediný klub
Zaujímavosťou pre slovenských priaznivcov populárneho ľadového hokeja je skutočnosť, že medzi Top 50 v rebríčku Forbesu sa nachádza jediný klub zo zámorskej NHL. Torontu Maple Leafs patrí až 37. pozícia. „Vidieť, aký veľký rozdiel je v popularite a komerčnom ohodnotení svetových športov oproti ľadovému hokeju. Americký futbal ich má v rebríčku dvadsať, bejzbal dvanásť a basketbal desať. A hokej len jeden,“ hovorí Jozef Tokoš. Podobne biedne ako s hokejovými klubmi je to v rebríčku aj so slovenskými športovcami v niektorom mužstve v rebríčku. Sú iba dvaja, obaja sú hokejisti a pôsobia v spomínanom Toronte – obranca Martin Marinčin a útočník Richard Pánik. „Je to pochopiteľné, že sú len dvaja. Naši najlepší futbalisti Martin Škrtel a Marek Hamšík sú síce vo veľkokluboch, ale nie v tej úplnej špičke. No a bejzbalistov a amerických futbalistov nemáme,“ hovorí Tokoš. Na otázku, ktorý futbalový alebo hokejový klub na Slovensku by mohol byť najhodnotnejší, nedokázal odpovedať. Jednou z kľúčových vecí pri hľadaní hodnoty je vlastnenie štadióna – no a u nás sú ich majiteľmi väčšinou mestá, nie samotné kluby. Vo futbale sú tak najväčšou hodnotou pre mužstvá samotní hráči.