Nazov spoločnosti
Spoločnosť s.r.o.
Ulica 17, 987 65  Mesto
09 / 876 54 321    0905 123 456
info@spolocnost.sk www.spolocnost.sk

Stačilo cudziny. Slovenskú ligu oživia bývalé hviezdy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Úroveň najvyššej súťaže pozdvihnú dlhoroční reprezentanti Ján Mucha, Martin Jakubko a Marek Sapara.

Pred piatimi rokmi boli strojcami futbalovej eufórie pri postupe a senzačnej účasti v osemfinále majstrovstiev sveta v Afrike. Dnes sa vracajú do slovenskej najvyššej súťaže. Reč je o reprezentantoch Ľubomírovi Michalíkovi, Marekovi Saparovi, Martinovi Jakubkovi či brankárovi Jánovi Muchovi. Posledný menovaný, bývalý gólman Evertonu v anglickej Premier league, sa dohodol so Slovanom Bratislava na štvorročnej zmluve. Na Slovensko sa vracia po desaťročnom pôsobení v zahraničí. Včera absolvoval Mucha v tíme „belasých“ prvý tréning. „Hlavný dôvod jeho príchodu je, že Slovan predostrel konkurencieschopnú ponuku v porovnaní s ruskými prvoligovými klubmi. Slovan urobil pre jeho získanie maximum,“ povedal pre HN jeho manažér Jozef Tokoš.

Rozhodla aj účasť v Európe
Ján Mucha sa rozhodoval medzi dvoma ponukami – nášho Slovana Bratislava a ruského prvoligového klubu zo Samary. „Okrem šikovnosti slovenského klubu bol Slovan zaujímavý aj z hľadiska účasti v európskej pohárovej súťaži. Kým v Samare by hral o záchranu, v bratislavskom tíme bude bojovať o titul a môže si zachytať v Európskej lige a v budúcnosti možno aj Lige majstrov,“ vysvetľuje Tokoš. V neposlednom rade podobne ako v prípade útočníka Martina Jakubka rozhodovali o návrate Muchu aj rodinné dôvody, keďže v cudzine pôsobil nepretržite od roku 2005.„V Slovane sa tvorí nové perspektívne mužstvo a ja mu chcem pomôcť naplniť ambiciózne ciele na domácej i európskej scéne,“ uviedol pre oficiálnu stránku slovanfutbal. com Ján Mucha. Paradox je, že na domovskom štadióne „belasých“ na Pasienkoch už 32-ročný gólman pôsobil pred 13 rokmi. Vtedy ako talentovaný mladík obliekal dres v tom čase úspešného klubu Inter Bratislava.

Atraktívnejšie Slovensko
Okrem fanúšikov či samotných klubov má z posledných návratov úspešných reprezentantov Slovenska do ligy radosť aj prezident Únie ligových klubov, riadiaceho orgánu súťaže, Ivan Kozák. „Ja som veľmi rád, že aj v ťažkej ekonomickej situácii sa klubom úspešne darí získavať súčasných aj bývalých reprezentantov do svojich mužstiev,“ konštatuje pre HN. Podľa neho hráči ako Mucha či Jakubko zvýšia kredit a atraktivitu najvyššej súťaže. V posledných rokoch bola totiž vnímaná skôr ako súťaž, kde dostávajú príležitosť najmä mladí a nie príliš známi hráči. „Teraz sa budú môcť fanúšikovia pozrieť aj na futbalistov, ktorí v kariére už niečo dokázali, a to či už v reprezentácii Slovenska, alebo v zahraničných kluboch,“ hovorí Kozák, bývalý futbalista 1. FC Košice. Futbalová liga potrebuje Vittekov, Muchov či Jakubov práve kvôli väčšiemu záujmu o ňu. V ideálnom prípade sa zvýši jej návštevnosť a sledovanosť, a tým aj pozícia Únie ligových klubov pri vyjednávaní so sponzormi bude lepšia.
 

Top 5 Slovákov vo futbalovej lige
 

Róbert Vittek – Slovan
So štyrmi gólmi piaty najlepší kanonier majstrovstiev sveta v Afrike 2010 je v Slovane už dva roky, no v tej poslednej lige ho zastavili zdravotné problémy. Stihol odohrať iba deväť stretnutí a zaznamenal v nich jediný gól. „Zdravotne som teraz už úplne v poriadku a teším sa na novú sezónu,“ povedal pre HN Vittek.

Marek Sapara – Ružomberok
V januári posilnil mužstvo Ružomberka, ktorému sa aj vďaka jeho návratu začalo výsledkovo aj herne dariť. No v apríli podstúpil náročné operácie kolena a väzov. Podľa pôvodných odhadov má byť bez futbalu minimálne pol roka. Sapara by mal po uzdravení patriť medzi ofenzívne ozdoby súťaže.

Ján Mucha – Slovan
Po úspešných majstrovstvách sveta v Južnej Afrike pôsobil štyri roky v najbohatšej súťaži sveta – anglickej Premier league v drese Evertonu. Pri konkurencii amerického gólmana Tima Howarda si takmer nezachytal. Posledné dve sezóny bol hráčom ruskej Samary, pričom posledný ročník strávil na hosťovaní v tíme najvyššej súťaže Arsenal Tula.

Viktor Pečovský – Žilina
Je už tradičnou oporou defenzívy slovenskej futbalovej reprezentácie, v prebiehajúcej kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2016 nevynechal žiaden zápas. 32-ročný skúsený stredopoliar je jediným zástupcom našej ligy, ktorý pravidelne nastupuje v národnom tíme. V mladom tíme zo Žiliny je lídrom a jej najskúsenejším hráčom.

Martin Jakubko – Ružomberok
Takmer dvojmetrový „tank“ na hrote útoku patrí spolu s Muchom k najväčších príchodom do našej ligy. 37-násobný reprezentant Slovenska a autor deviatich gólov sa rozhodol pre návrat z Ruska z rodinných dôvodov. Úlohu zohrala aj možná účasť na budúcoročných majstrovstvách Európy v prípade, že sa národný tím na turnaj kvalifikuje.