Mucha v Slovane!

Zdroj: Šport, (mar, sita)

Do bratislavského Slovana mieri ďalšia významná posila

   Slovan získal parádnu letnú posilu! Vedeniu bratislavského klubu sa podarilo angažovať slovenského reprezentanta Jána Muchu, ktorý podpísal zmluvu na štyri roky. Skúsený 32-ročný gólman absolvoval už prvý tréning s novými spoluhráčmi.
   Hovorilo sa o tom už dávnejšie. Pri zmienke o Slovane Bratislava počas reprezentačného zrazu na začiatku júna sa však brankár Ján Mucha len záhadne usmieval. Nevyvracal, nepotvrdzoval, len skúsene nechal šumy plynúť okolo. Jar mal dobrú, pretože po dlhšom čase chytával konečne v Arsenale Tula pravidelne. Okolnosti mu tiež nahrávali, v Samare sa mu totiž končil kontrakt. Na brankára má ideálny vek a pred sebou ešte veľmi zaujímavý úsek kariéry. Preto sa jeho prestupové menu pripravovalo tak dlho. Belasí nezaháľali, ale aktívne boli aj zahraničné kluby. Dlhšie to vyzeralo, že Muchov návrat na Slovensko sa pre túto chvíľu odkladá. „Mali sme na stole ponuky z Dánska, z Turecka, ale aj z Ruska. Rusi však ponúkali iba krátky kontrakt. Vo finále napokon vyhral Slovan, jeho záujem bol najserióznejší,“ potvrdil Jozef Tokoš, hráčov poradca. Slovanisti naozaj o slovenského reprezentanta zabojovali, čo potvrdil aj vrcholný predstaviteľ klubu.
   „Tento transfer patrí medzi najvýznamnejšie na Slovensku za uplynulé roky. Som rád, že sme ho úspešne zrealizovali. Nebolo to jednoduché, keďže o Jana bol záujem aj v ekonomicky silnejších krajinách ako Belgicko, Turecko, Poľsko, ale najmä Rusko. Jeho angažovanie patrilo medzi naše priority v letnom prestupovom období. Je to bez pochýb najlepší brankár, akého Slovensko za posledné roky malo. Veľa si od neho sľubujeme aj z hľadiska jeho bohatých skúseností. Určite bude jedným z lídrov nášho mužstva na ihrisku i v kabíne. Slovenskému futbalu môže len pomôcť, keď sa do našej ligy vracajú futbalisti ako Robo Vittek či Jano Mucha, ktorí v zahraničí veľa dokázali. Teraz budú vzormi pre našich mladých hráčov a verím, že aj lákadlom pre fanúšikov,“ citovala oficiálna webová stránka Slovana slová viceprezidenta klubu Ivan Kmotríka ml.

Ján Mucha pôsobil na Slovensku v rodnej Belej nad Cirochou, Snine, Interi Bratislava, Humennom a Žiline. Do povedomia futbalovej Európy sa dostal najmä počas angažmánu v Legii Varšava v rokoch 2005 až 2010. S najslávnejším poľským klubom vyhral tamojšiu ligu, pohár i superpohár a stal sa osobnosťou nielen v klube, ale aj celej Ekstraklase. (…) O slovenského brankára sa začali zaujímať kluby z najlepších európskych súťaží a z viacerých ponúk si ešte pred MS 2010 v Juhoafrickej republike vybral Everton. Po troch sezónach v Anglicku prestúpil do Ruska, konkrétne do Krídel Sovietov Samara. Jarnú časť uplynulého ročníka strávil na hosťovaní v Tule. Napriek tomu, že nováčik najvyššej ruskej súťaže neúspešne bojoval o záchranu, Ján Mucha v jeho drese podával dobré výkony. V apríli sa v klube s druhou najhoršou defenzívou v lige blysol sériou 306 minút bez inkasovaného gólu.ň
   „So Slovanom sme boli v kontakte zhruba dva mesiace prostredníctvom viceprezidenta Ivana Kmotríka ml. Vážny záujem vedenia klubu zohral pri mojom rozhodovaní dôležitú úlohu. V Slovane sa tvorí nové perspektívne mužstvo a ja mu chcem pomôcť naplniť ambiciózne ciele na domácej i európskej scéne. Teším sa, že presne po desiatich rokoch sa vraciam do rodnej krajiny, aj keď na Slovensku som bol aj počas zahraničných angažmánov pomerne často, či už v rámci reprezentačných zrazov alebo v obdobiach voľna. Verím, že sa mi v Slovane bude dariť,“ vyhlásil 43-násobný slovenský reprezentant Ján Mucha, ktorý sa vracia do známeho prostredia na Pasienky. Tam už v minulosti pôsobil, keď bol v Interi Bratislava „dvojkou“ medzi žrďami za Miroslavom Hýllom.