Štvrťmilióna ročne. Toľko platí FIFA

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Priemerné ročné platy v organizácii, podozrivej z korupcie, boli o 50 –tisíc dolárov vyššie, ako mali makléri na americkej burze.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) je azda najštedrejšou neziskovou organizáciou na svete. Platy jej zamestnancov totiž niekoľkonásobne prevyšujú bežné mzdy takýchto spoločností. Zo štúdie londýnskej spoločnosti Emolument vyplýva, že ročný príjem zamestnanca FIFA predstavuje v priemere 242-tisíc dolárov. Pritom mzdy v najznámejších „neziskovkách“ sa pohybujú na úrovni 66-tisíc dolárov. Platy vo FIFA dokonca tromfli aj burzových maklérov z Wall Street či obchodníkov najväčších amerických bánk. Ich platy sú podľa Emolumentu zhruba 190-tisíc ročne. „Je nad rámec chápania, že zamestnanci FIFA zarábajú viac ako obchodníci na burze. Tí pritom bývajú často považovaní za stelesnenie chamtivosti,“ uviedla Alice Leguayová, spoluzakladateľka spoločnosti Emolument.

Skorumpovaní boháči
Z vlaňajšej výročnej správy FIFA pritom vyplýva, že len na platy 25 členov výkonného výboru a dvanástich riaditeľov jednotlivých sekcií išlo celkovo 42 miliónov dolárov. A deviati z týchto štedro odmeňovaných pracovníkov dnes čelia obvineniam z korupcie a prania špinavých peňazí zo strany amerických vyšetrovateľov. „Práve tieto škandály z posledných týždňov dostávajú čelných predstaviteľov FIFA pod drobnohľad. Mali by byť predmetom skúmania a okrem iných problémov sa možno nové vedenia FIFA dostane aj k riešeniu týchto platov,“ povedal pre HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér. Podľa neho však nemožno priemerné ročné zárobky v tejto organizácii okamžite odsudzovať. FIFA totiž sídli vo Švajčiarsku, kde je jedna z najvyšších priemerných miezd na svete. „A keď chcete mať vo federácii najlepších ľudí a ponúknuť im porovnateľné platy so súkromným sektorom, potom z toho môže vyjsť zdanlivo vysoký priemer,“ hovorí Tokoš. No experti z Britských ostrovov poukazujú najmä na skutočnosť, že FIFA vlastní monopol na futbal a v porovnaní so súkromným sektorom de facto nič nevyrába. „Drvivá väčšina z obrovským príjmov FIFA nie je dosiahnutá vďaka enormnému úsiliu alebo talentu jej zamestnancov. Tržby rastú vďaka každoročne sa zvyšujúcemu záujmu o futbal,“ konštatuje pre agentúru Reuters Simon Shibli, profesor športového manažmentu na univerzite v Sheffielde.

Iné športy môžu závidieť
Spoločnosť Emolument zbierala dáta priemerných platov od takmer troch tisícok firiem pôsobiacich v bankovníctve, poisťovníctve a neziskovom sektore. Zaujímavo pritom vyznieva porovnanie ročných platov vo FIFA s inými špičkovými športovými federáciami. Tak napríklad v Európskej futbalovej únii (UEFA) boli ročné priemerné mzdy vlani 177-tisíc dolárov, v Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI) platia 107-tisíc a v tenisovej federácii 100-tisíc dolárov na jedného zamestnanca. „To je šokujúca štatistika, rozdiel medzi FIFA a inými organizáciami či súkromnými spoločnosťami je škandalózny. Pre neziskovú organizáciu by nemali byť platy porovnateľné s tými, ktoré dosahujú ľudia v súkromnom sektore,“ tvrdí Leigh Robinsonová, profesorka zo školy športu univerzity v Stirlingu. Okrem samotnej výšky miezd je problematická aj netransparentnosť FIFA v súvislosti s rozdeľovaním platov a odmien. Nedá sa totiž zistiť, na základe akého kľúča sa peniaze zamestnancom vo futbalovej federácii rozdeľujú. A dodnes dokonca nie je oficiálne známy ani ročný plat ešte stále prezidenta FIFA Seppa Blattera. V minulosti sám priznal, že dostáva 1,4 milióna dolárov ročne, no viaceré zahraničné médiá informovali, že môže ísť až o štvornásobne vyššiu sumu.