Najviac v športe vypláca šejk z Paríža

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Futbalový tím katarského majiteľa Hamada Al-Thaniho vypláca hráčom v priemere deväť miliónov dolárov ročne.

Najlukratívnejšie výplatné pásky nedostávajú športovci ani v elitných zámorských súťažiach hokejovej NHL či basketbalovej NBA, a dokonca ani futbalisti v najbohatšej lige sveta – anglickej Premier League. Na otázku, kde sa platí športovcom najviac, odpovedá rebríček z dielne zámorskej spoločnosti ESPN s názvomGlobalSports Salaries Survey 2015. Najvyššie mzdy vypláca katarský šejk Hamad Al-Thani futbalistom svojho klubu Paris St. Germain. Ročne si tak hviezdny tím v čele so Zlatanom Ibrahimovičom zarobí v priemere vyše 9 miliónov dolárov. „Pred vstupom katarského kapitálu Paríž nepatril ani medzi desať najúspešnejších klubov francúzskej histórie. Teraz získal tretíkrát za sebou titul a je z neho jeden z najbohatších klubov sveta,“ konštatuje autor rebríčka Nick Harris.

Skokan spod Eiffelovky
Pred rokom 2011, čiže predtým ako do klubu vstúpili katarské milióny, patril Paris St. Germain medzi priemerné kluby nielen v Európe, ale aj vo Francúzsku. No za posledné štyri roky stúpa na ekonomický vrchol najrýchlejšie spomedzi všetkých. „Prvé miesto Paríža v tomto rebríčku ma prekvapuje. No keďže francúzska súťaž nie je pre hráčov taká atraktívna ako ligy v Anglicku či Nemecku, tak sa predstavitelia snažia získať hráčov najmä na vysoké platy,“ konštatuje pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. A čoraz vyššie mzdové výdavky si môže klub dovoliť platiť najmä vďaka enormne rastúcim príjmom v posledných rokoch. Na priblíženie, podľa audítorskej spoločnosti Deloitte boli príjmy klubu spod Eiffelovej veže rovných sto miliónov eur – vlani dosiahli už 474 miliónov. Paris St. Germain sa tak zaradil medzi najbohatšie tímy sveta hneď za Real Madrid, Manchester United, Bayern Mníchov a Barcelonu.

Budovanie značky cez mobil
No kým kvartetu spomínaných futbalových gigantov sa Paríž nemôže rovnať ani v počte získaných trofejí, ani výnimočnosťou domácej súťaže, snaží sa ich dobehnúť aspoň v popularite. A to prostredníctvom moderných technológií. Najnovšie chce medzinárodnú silu svojej značky budovať aj cez hru na smartfóny s názvom Rushin Paris. V tejto zábavnej aplikácii, ktorá sa dá zadarmo stiahnuť, uviazne tímový autobus v dopravnej zápche. Vašou úlohou bude prebehnúť s hráčmi ulicami Paríža a doraziť na štadión Park Princov včas pred výkopom ligového zápasu. Hra má šesťdesiat úrovní a vyšla v šestnástich jazykových mutáciách.

Futbal a tí ostatní
V súhrnnom pohľade na rebríčekGlobalSports Salaries Survey 2015 je jasné, že najlukratívnejšou športovou prácou je byť futbalistom v jednom zo špičkových klubov. Až osmičku z najlepšej desiatky totiž tvoria futbalové kluby. Medzi ne sa vklinili iba dva tímy zo zámorskej bejzbalovej súťaže Major League Baseball – na šiestej pozícii Los Angeles Dodgers a na deviatej NewYork Yankees. „Futbal je niekoľkonásobne populárnejší a sledovanejší ako ktorýkoľvek iný šport na svete. Napríklad zápasy Manchestru United si pozrú ľudia aj v USA, Južnej Amerike či Afrike, no bejzbal je dominantný len v Amerike,“ konštatuje Jozef Tokoš. Popularitu futbalu najvýstižnejšie dokazujú počty fanúšikov, ktoré kluby dosahujú na sociálnych sieťach. Taký Real Madrid či Barcelona ich majú viac ako 80 miliónov, no najslávnejší bejzbalový tím NewYork Yankees iba osem miliónov. A koľko má najpopulárnejší klub NHL Chicago Blackhawks, v ktorého drese nastupuje aj náš Marián Hossa? Iba necelé tri milióny.
 

Najštedrejšie športové kluby
(podľa priemerných ročných platov v mil. dolárov)
 

1. Paris St. Germain futbal 9,08
2. Real Madrid futbal 8,64
3. Manchester City futbal 8,59
4. FC Barcelona futbal 8,08
5. Los Angeles Dodgers bejzbal 8,03
6. Manchester United futbal 8,02
7. Bayern Mníchov futbal 7,66
 

Slovan by bol v tretej stovke
Do rebríčka zahrnuli jeho zostavovatelia 7 športov v 17 najpopulárnejších ligových súťažiach, pričom z hokeja má svoje zastúpenie iba NHL. Ako by však v ňom obstál náš klub, ktorý dával v sezóne 2013/14 na výplaty najviac – čiže hokejový Slovan Bratislava? S priemerným ročným platom hráča prvého tímu na úrovni 280-tisíc dolárov by sa zaradil na 261. miesto. Výdavky Slovana na platy hráčov sa tak rovnajú mzdovým nákladom futbalových klubov z japonskej najvyššej súťaže, ako sú Gamba Osaka či Vissel Kobe. Z pohľadu nášho športovca pôsobiaceho v najvyššie postavenom klube rebríčka je futbalista Martin Škrtel. Jeho tímu FC Liverpool patrí 14. miesto s priemerným ročným platom hráčov 6,02 milióna dolárov.