Boháči na kolenách. Ich tímy zlyhali

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Kluby z najbohatšej súťaže sveta Premier league v Európe skončili. Šejkovi či Abramovičovi peniaze nepomohli.

Ruský miliardár a vlastník Chelsea Roman Abramovič, jeho krajan a spolumajiteľ Arsenalu Ališer Usmanov či arabský šejk Mansour bin Zayed Al-Nahyan z Manchestru City. Ani jeden z týchto boháčov sa z triumfu v elitnej Lige majstrov tento rok tešiť nebude. Ani jeden z top tímov najbohatšej súťaže sveta, anglickej Premier league, sa totiž v európskom pohári číslo jeden neprebojoval medzi osmičku najlepších. A to napriek tomu, že toto trio gigantov si môže vďaka enormným príjmom dovoliť kúpiť alebo zaplatiť plat takmer ktoréhokoľvek top futbalistu sveta. Čím to je, že pri vyvrcholení tohto ročníka bude Liga majstrov bez bohatých anglických klubov?„V prvom rade najmä Chelsea a aj Arsenalu chýbalo športové šťastie. Úlohu mohlo zohrať aj enormné zaťaženie kľúčových hráčov počas sezóny,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš.

Veľa peňazí, veľa problémov
Posledný tím, ktorý mohol udržať aspoň jedného anglického zástupcu v Lige majstrov, bol Manchester City. V stredu večer ho však po triumfe 1:0 vyradila španielska Barcelona. Rovnaký scenár s mizériou klubov z Premier league nastal aj pred dvoma rokmi – ani vtedy sa do osmičky najlepších nedostal žiaden tím z „ostrovov“. „Na anglickom futbale mi prekáža, že doň vstúpili šejkovia v Manchestri City, Abramovič do Chelsea či americkí majitelia do Liverpoolu. Sú totiž zaťažení na cudzincov, preto nedostávajú šancu odchovanci týchto klubov,“ povedal pre HN Szilárd Németh, ktorý odohral v Premier league vyše sto zápasov a strelil 28 gólov. V súčasnosti skaut anglického veľkoklubu Manchester United si myslí, že práve veľké finančné možnosti tímov môžu spôsobovať ich problémy v európskych pohároch. „Niekedy tá práca s mládežou môže za menej peňazí priniesť viac úžitku ako nákupy drahých posíl. No budovať mužstvo treba dlhodobo – úspech sa nedostaví v priebehu jedného či dvoch rokov,“ konštatuje Németh.

Strata lukratívnosti
Faktom je, že pre mužstvá z anglickej Premier league už nie je Liga majstrov taká lukratívna súťaž, ako bola povedzme pred 15 rokmi. A to hlavne preto, že tímy z „ostrovov“ trhajú rekordy vo výške sponzorských príjmov aj tržieb z predaja televíznych práv. Na porovnanie: kým peniaze za triumf Manchestru United v Lige majstrov v roku 1998 tvorili až tretinu všetkých príjmov „červených diablov“, v súčasnosti by to bolo iba desať, maximálne 15 percent. „Na prelome tisícročí bola Liga majstrov najlukratívnejšou futbalovou súťažou sveta. Dnes tento štatút patrí Premier league. Ale že by jej kvôli tomu mužstvá pripisovali menší význam, to si nemyslím,“ konštatuje Tokoš. Podľa neho stále platí, že ide o zisk najprestížnejšej trofeje a v dueloch Ligy majstrov sa z hráčov stávajú hrdinovia. No aby sa v odmenách dokázala európska top súťaž vyrovnať nárastu príjmov anglických tímov, nesmel by víťaz Ligy majstrov dostať „len“60 miliónov eur, ale približne dvojnásobok.

Barcelona dosiahla rekordný postup
Kým anglické tímy v Lige majstrov zlyhali, španielske dominujú. Do štvrťfinále postúpili až tri – madridské kluby Real a Atlético a FC Barcelona. A práve posledný menovaný sa postupom medzi osem najlepších postaral o nový rekord súťaže. Katalánsky gigant sa totiž predstaví vo štvrťfinále súťaže už ôsmykrát za sebou – čiže nepretržite od roku 2008. Posledným tímom, ktorý dokázal Barcelonu vyradiť hneď v prvom súboji vyraďovacej fázy, bol anglický Liverpool v sezóne 2006/2007. Meno svojho štvrťfinálového súpera sa Barcelona a ďalších sedem tímov dozvie po dnešnom žrebe v sídle Európskej futbalovej únie vo švajčiarskom Nyone.