FC Barcelona je továreň na hviezdy

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Španielsky gigant je jednotkou vo výchove talentov na svete. Jeho odchovanci majú hodnotu 307 miliónov eur.
 

Za hviezdne duo futbalistov Cristiano Ronaldo a Gareth Bale zaplatil Real Madrid takmer 200 miliónov eur. Astronomické sumy, ktoré sa platia za nákup nových hráčov, umocnili dôležitosť výchovy vlastných talentov. HN sa pozreli na to, ktoré veľkokluby z top piatich súťaží Európy dokázali vyťažiť zo svojich mládežníckych akadémií najviac. Čiže kto vychoval najdrahších hráčov, ktorí dodnes nosia dres klubu, v ktorom vyrastali? Suverénnym víťazom je katalánsky gigant FC Barcelona. Ten má totiž vo svojom kádri až trinásť futbalistov, ktorí prešli preslávenou akadémiou La Masia. Podľa portálu transfermarkt. com je celková hodnota odchovancov v prvom tíme Barcelony 307 miliónov eur. Je to takmer dvakrát viac, ako má druhý v poradí Bayern Mníchov (162 miliónov) a tretí Real Madrid (119 miliónov).

Základ úspechu? Rodina
Potvrdením úspešného začleňovania vlastných futbalistov do vrcholového futbalu je posledný ligový duel Barcelony. Pri víkendovom triumfe 6:1 nad Rayo Vallecano totiž v zostave Kataláncov nastúpilo až sedem odchovancov. Spolu s hviezdnymi stálicami ako Lionel Messi, Andres Iniesta či Gerard Pique sa čoraz častejšie v tíme presadzujú aj nové tváre ako Marc Bartra či Martin Montoya. V čom tkvie tajomstvo úspechu barcelonských mladíkov, z ktorých za pár rokov vyrastú najlepší futbalisti na svete?„Základom je rodinné zázemie v klube, kde spolu tí mladí chlapci odmalička vyrastajú nielen na ihrisku, ale aj mimo neho,“ uviedol pre HN viceprezident oficiálneho fanklubu FC Barcelona na Slovensku Jozef Korbel. Ďalším faktorom je už takmer polstoročie nezmenený ofenzívny štýl hry, založený na dokonalej technike a krátkych prihrávkach. „Tá filozofia klubu je mi sympatická, preto som obdivovateľom Barcelony už niekoľko desaťročí. Hráči nie sú povýšeneckí a aj nové hviezdy, ako naposledy Luis Suarez, sa dokážu rýchlo začleniť do fungujúceho kolektívu. Ale jeho základ budú vždy tvoriť odchovanci,“ konštatuje Korbel. Aj vďaka blízkym vzťahom sa dokážu hráči rýchlejšie preniesť cez konflikty, ktorým sa nevyhne žiaden športový kolektív. „Aj tu funguje ten princíp rodiny, problémy v Barcelone vyprchajú skôr, ako napríklad v konkurenčnom Reale Madrid. Tam je veľa osobností z rôznych kultúr a nemajú taký vzťah ku klubu,“ tvrdí Korbel.

Šejkovia si musia počkať
Na opačnom póle tabuľky veľkoklubov s najväčším počtom vlastných odchovancov v kádri je anglický Manchester City, vlastnený arabským šejkom Mansourom bin Zayedom Al Nahyanom. Ten síce vďaka takmer neobmedzeným finančným zdrojom dostal tím na vrchol anglickej Premier League, no v súčasnosti nie je v Manchestri City ani jediný odchovanec mužstva. „Takéto kluby sú podľa mňa narýchlo poskladané. Mužstvo zložené z nakúpených žoldnierov vám dlhodobo neprinesie úspech tak, ako keď staviate na odchovancoch,“ myslí si Korbel. S jeho názorom sa stotožňuje aj športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. „La Masia je najúspešnejšou akadémiou na svete aj vďaka Messimu a ďalším top hráčom, ktorí ňou prešli. Mladí futbalisti sa stotožnia s filozofiou klubu a majú pred sebou jednoznačnú métu – prebojovať sa až do prvého mužstva,“ hovorí Tokoš. Práve kvôli nulovému počtu odchovancov len nedávno otvorilo vedenie Manchestru City najdrahšiu a najluxusnejšiu futbalovú akadémiu na svete. Komplex s názvom Etihad Training Academy vyšiel šejka na 280 miliónov eur. No niekoľko rokov ešte potrvá, kým z tejto akadémie vyjde pre Manchester City prvý špičkový futbalista.

U nás je lídrom Žilina
Cestou Barcelony sa na Slovensku pred piatimi rokmi vydali futbalisti MŠK Žilina. „Začali sme sa viac koncentrovať na výchovu a prípravu talentov, ktorých máme v akadémii. Je to tá najoptimálnejšia cesta,“ uviedol pre HN športový riaditeľ klubu Karol Belaník. V súčasnosti je v prvom tíme šestnásť odchovancov žilinskej akadémie z približne 25-členného kádra. A s týmto mladým tímom je klub spod Dubňa lídrom našej najvyššej futbalovej súťaže. No ako pripomína Belaník, na našom trhu je nereálne udržať futbalovú kvalitu podobne, ako sa to darí napríklad Barcelone. „Nemôžeme konkurovať lepším platovým podmienkam v zahraničí a každý hráč má aj svoje športové ciele. Chce ísť do lepšej súťaže na lepšie štadióny. Barcelona je top svetový klub a hráč nemá dôvod odtiaľ odchádzať – nie je totiž kam,“ dodal Belaník.