Rusi sa vrátili na začiatok tisícročia

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Kluby z východu zaplatili v zime za nové posily iba 6 miliónov eur. Šetrili – kvôli pádu ekonomiky a rubľa.

Ruské futbalové kluby sa vrátili na začiatok tohto tisícročia. A to v súvislosti s vynaloženými peniazmi na nákup nových hráčov. Počas nedávno skončeného zimného prestupového obdobia totiž minulo šestnásť tímov najvyššej súťaže na posily iba necelých šesť miliónov eur. Na porovnanie, pred dvomi rokmi boli tieto výdavky na úrovni 112 miliónov eur. Dôvody tohto radikálneho pádu na prestupovom trhu sú jasné: nevýhodný kurz rubľa oproti doláru aj euru, ekonomické sankcie voči Rusku. ako aj zlacnenie ropy na svetových trhoch. „Prestupový trh v Rusku bol takmer mŕtvy a pocítil som to aj ja osobne. Všetky tímy sa museli uskromniť a šetria,“ povedal pre HN popredný český futbalový manažér Viktor Kolář.

Riziko vojny neláka
Klubom sa od pádu rubľa predražili zahraniční futbalisti vyplácaní v eurách – a to až o štyridsať percent. „Je pravdepodobné, že rozpočty pripravené na túto sezónu minuli kluby práve na mzdy futbalistov. A nezvýšilo im tak už na nákup nových posíl,“ konštatuje Kolář. Faktom je, že na začiatku roka 2013 našlo nový futbalový domov v Rusku 25 nových hráčov. Pritom najdrahší z nich, Brazílčan Willian, vyšiel na 35 miliónov eur. A ako to bolo začiatkom tohto roka? Do najvyššej súťaže prišlo iba šesť futbalistov a za najdrahšieho, Srba Petara Škuletiča, zaplatil Lokomotiv Moskva 3,2 milióna eur. „Jedna vec je, že ruské kluby teraz šetria. No druhá je, že futbalisti môžu vnímať Rusko ako krajinu, kde existuje hrozba vojenského konfliktu alebo nepokojov. A takáto perspektíva budúceho pôsobiska ich neláka,“ vysvetľuje český futbalový agent David Nehoda. Podľa jeho kolegu Kolářa dnes existuje v Rusku iba sedem atraktívnych adries. „Okrem štyroch moskovských klubov sú to Zenit Petrohrad, Krasnodar a Kazaň,“ tvrdí.

Hrozí odlev najdrahších
Omnoho väčšie ťažkosti môže nevýhodný kurz rubľa oproti doláru či euru priniesť majiteľom popredných klubov – najmä Zenitu Petrohrad a Dinamu Moskva. Podľa portálu sports. ru desať najlepšie zarábajúcich hráčov v Rusku dostane ročne 47,5 milióna eur. V prepočte na ruble to v priebehu leta bolo 1,8 miliardy, no po poslednom prepade sa hodnota ich príjmov približuje už k 3,5 miliarde rubľov. „Je neodškriepiteľným faktom, že pre majiteľov sú teraz hráči o približne 40 percent drahší, ako keď s nimi podpisovali zmluvy,“ hovorí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Podľa neho sa dalo predpokladať, že zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v krajine tvrdo pocíti aj futbalový trh počas zimného prestupového obdobia. „Kluby majú detailné informácie, ako sa bude dariť ruskej ekonomike v najbližšom čase. A podľa toho sa zariadia,“ konštatoval pre náš denník ešte koncom minulého roka náš reprezentačný obranca Ján Ďurica. A nateraz sa zariadili tak, že pri nákupoch nových posíl vládne jediné slovo: šetrenie.

Kríza nepotrvá dlho
Obaja nami oslovení českí manažéri Nehoda aj Kolář sa zhodujú, že kríza a nedostatok peňazí v ruskom futbale nepotrvá dlho. „Kluby si už budú vedieť prispôsobiť rozpočty na ďalšiu sezónu podľa toho stavu, ktorý spôsobil pád rubľa. Predpokladám, že už v lete bude ich prestupová aktivita vyššia ako teraz v zime,“ konštatuje Kolář. Samozrejme, politický vývoj a vyriešenie vojnovej situácie na Ukrajine bude mať výrazný vplyv aj na urýchlenie riešenia krízy futbalu v najväčšej krajine sveta. „Ťažko dnes odhadovať, či a kedy budú ruské kluby schopné konkurovať pri nákupoch hráčov vyspelým západným súťažiam. Nemyslím si, že to bude trvať niekoľko rokov,“ hovorí Nehoda. Navyše, už o tri roky by sa Rusko malo stať stredobodom pozornosti futbalového sveta. V roku 2018 totiž bude hostiť majstrovstvá sveta vo futbale.