Miliardár vyhodil hviezdy. A ikona je v zisku

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Zvýšil tržby a zbavil sa preplatených hráčov. Aj preto skončíl tím amerického biznismena Johna Henryho v čiernych číslach

Nikdy nedostaneme klub do takej prekérnej situácie, v akej sme ho prevzali od bývalých majiteľov.“ To boli jedny z prvých slov amerického miliardára Johna Henryho po tom, čo v roku 2010 kúpil jeden z najslávnejších anglických tímov FC Liverpool. Tím, v ktorom pôsobí aj kapitán našej reprezentácie Martin Škrtel, bol zadlžený a doplácal najmä na príliš vysoké mzdové náklady na platy hráčov. Dnes sa dá povedať, že biznismen Henry cez svoju spoločnosť Fenway Sports Group dokázal Liverpool vyliečiť. Mužstvo totiž prvýkrát za sedem rokov skončilo v čiernych číslach. V období od začiatku júna 2013 do konca mája 2014 dosiahlo zisk 0,9 milióna libier. „Je to super správa pre klub, že sa správa hospodárne. Súčasný futbal je dosť o peniazoch a vyhliadky do budúcnosti sú určite lepšie, keď máte zdravý klub,“ povedala pre HN niekdajšia ikona FC Livepool Vladimír Šmicer.

Základ úspechu? Rast príjmov
Kľúčovým faktorom k dosiahnutiu prvého zisku za niekoľko rokov je v prípade Liverpoolu ohromný nárast príjmov. Od vstupu nového majiteľa Henryho totiž vzrástli o 73 percent. Konkrétne – v roku 2010 mali tržby 225 miliónov eur, po vlaňajšej sezóne už 306 miliónov. „Je tam badateľný dosah na veci, ktoré prichádzajú od amerického majiteľa. Napríklad nárast ceny vstupeniek,“ tvrdí pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. A keďže miliardár John Henry je už vyše desaťročia aj majiteľom bejzbalového klubu Boston Red Sox v USA, snažil sa preniesť úspešný biznis model z amerického športu do anglického futbalového klubu. „Oni sú zvyknutí správať sa hospodárne a nezadlžovať svoj tím na úkor možného športového úspechu. Dávajú si pozor na tie veci, ktorých ovplyvnením dosiahnu lepší hospodársky výsledok,“ konštatuje Tokoš. Počas vyše štvorročnej éry Henryho v Liverpoole sa klub rozlúčil s takmer desiatkou luxusne platených futbalistov. Takými boli gólman Pepe Reina, útočník Andy Carroll či stredopoliari Joe Cole a Alberto Aquilany. Výsledok týchto mzdových škrtov bol jednoznačný. Kým príjmy klubu rapídne rástli, platy hráčov sa držali na relatívne rovnakej úrovni. Za všetko hovoria čísla: v roku 2010 predstavovali mzdy futbalistov 74 percent z príjmov klubu. V minulom roku už iba 59 percent.

Smerujú do Ligy majstrov
Aktuálne majú pred sebou Škrtel a jeho spoluhráči jednoznačný cieľ: skončiť v tabuľke anglickej Premier League do štvrtého miesta a zabezpečiť si účasť v budúcej sezóne prestížnej Ligy majstrov. „Po minuloročnej úspešnej sezóne, keď klub skončil v lige druhý iba dva body za majstrovským Manchestrom City, boli veľké očakávania. Tie sa celkom nepodarilo naplniť, no záver Premier League mu môže patriť,“ hovorí Vladimír Šmicer. Liverpool totiž po stredajšom víťazstve nad Burnley natiahol sériu víťazstiev v Premier League už na štyri zápasy. A na štvrté miesto, ktoré v súčasnosti patrí Manchestru United, stráca už iba dva body. „Mať zabezpečený klub z ekonomickej stránky sa vedeniu po oznámení posledných hospodárskych výsledkov darí. Teraz je čas dosiahnuť aj športové úspechy. A tými bude v najbližších týždňoch prebojovať sa v Anglicku do najlepšej štvorky súťaže a pokúsiť sa vybojovať trofej v Anglickom pohári,“ uviedol Tokoš. Potvrdením toho, že Liverpool je z hľadiska biznisu na dobrej ceste, je aj vzostup v rebríčku audítorskej spoločnosti Deloitte, tzv. Football Money League. V nej poskočil z vlaňajšieho 12. miesta na aktuálne deviatu pozíciu.