Kariéra snov? V Parme nočná mora

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Slovenský gólman Pavol Bajza získal lukratívne miesto v Taliansku. Dnes je jeho klub na pokraji bankrotu

Rok 2012. Talentovaný slovenský futbalový brankár Pavol Bajza si splnil sen. Z druholigovej Dubnice prestúpil do jednej z top európskych líg – podpísal trojročnú zmluvu s popredným klubom FC Parma. „Je to veľký krok dostať sa zo Slovenska do zahraničia, tobôž do prvej talianskej ligy,“ uviedol vtedy 20-ročný gólman.

Rok 2015. Taliansky tím, ktorý patril v 90. rokoch medzi najlepšie kluby v Európe, je na pokraji bankrotu. Jeho dlhy narástli podľa talianskych médií na vyše sto miliónov eur. Hráči klubu, vrátane dvoch mladých Slovákov – Bajzu a Lukáša Haraslína, nevideli už päť mesiacov výplatu. „Bolo výnimočné prestúpiť do takého klubu, akým bola Parma. No súčasná situácia je ako zo zlého sna,“ povedal pre HN bývalý gólman reprezentácie do 21 rokov.

Chaotické vedenie
Dvojnásobný držiteľ Pohára UEFA a trojnásobný víťaz Talianskeho pohára doplatil na zvláštnu prestupovú politiku. Stratégiou bývalého majiteľa Tommasa Ghirardiho bolo získanie vyše stovky mladých futbalistov, na ktorých chcel ich neskorším predajom zarobiť. Tieto plány mu však nevyšli a klub si postupne prestal plniť záväzky voči hráčom. „Definitívny zlom nastal pred touto sezónou, keď sme nedostali licenciu na účasť v európskom pohári číslo dva – Európskej lige. Odišli nejakí hráči a majiteľ následne klub predal,“ hovorí Bajza. Ghirardiho väčšinový podiel akcií potápajúceho sa klubu kúpila za jedno euro spoločnosť Dastraso Holding, sídliaca na Cypre. No už po pár mesiacoch došlo k ďalšej zmene majiteľa, keď rovnako za euro získal Parmu podnikateľ Giampietro Manenti. „V tejto sezóne je to už náš tretí prezident klubu. Každý z nich mal len reči, ale skutky od nich neprišli. Uvidíme, Manenti stále hovorí, že peniaze na vyplatenie dlhov voči hráčom má. No už to tvrdí tretí týždeň a nám už dochádza trpezlivosť,“ konštatuje slovenský brankár, ktorý v drese Parmy odchytal štyri stretnutia v najvyššej súťaži Serie A. Ďalších sedem štartov si pripísal počas jesenného pôsobenia na hosťovaní v druholigovom mužstve Crotone.

(...)

Nedôveryhodný klub
Zaujímavú skúsenosť s vedením FC Parma má i športový analytik a futbalový agent Jozef Tokoš. Ten totiž ešte v septembri minulého roka sprostredkoval tréningovú kompenzáciu pre taliansky tím. „Išlo o päťcifernú sumu od anglického Blackburnu za Fabia Nunesa. Peniaze Parma dostala, no takmer mesiac im trvalo, kým nám vyplatili dohodnutú odmenu za mimosúdne vybavenie kompenzácie,“ uviedol Tokoš. Už vtedy mu pripadalo zvláštne, že záležitosť, ktorá sa za normálnych okolností rieši obratom – respektíve v priebehu dňa alebo dvoch, trvala niekoľko týždňov. „Klub tlačil tie problémy pred sebou a tie sa čoraz viac nabaľovali. Napríklad v Anglicku by nemohlo prísť k situácii, že klub nie je schopný odohrať zápas, lebo nemá peniaze na organizáciu. Znižuje to kredit súťaže aj samotného talianskeho futbalu,“ dodal Jozef Tokoš.