Žiadny risk. Futbal opäť láka investorov

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Európske kluby sa približujú k modelu športového biznisu v USA, tvrdí organizácia Fitch Ratings.

Pred pár rokmi bolo takmer pravidlom, že futbalové kluby míňali či už na nákupy alebo platy futbalistov viac, ako si mohli dovoliť. Prichádzalo tak k enormnému zadlžovaniu mužstiev na starom kontinente. Ako pre HN nedávno prezradil člen Výkonného výboru UEFA František Laurinec, dlhy klubov predstavovali v roku 2011 sumu 57 miliónov eur, vlani to bolo už len 8 miliónov. „Zavedenie ekonomických pravidiel, akým je Finančná fair-play, núti kluby riadiť svoj biznis omnoho hospodárnejšie ako v minulosti,“ uviedol riaditeľ organizácie Fitch Rating Julian Dupont. Podľa jej najnovšej štúdie je po niekoľkých rokoch neistoty opäť badateľný zvýšený záujem bohatých podnikateľov o finančný vstup do európskeho futbalu.

Kríza-nekríza. Futbal rastie
Špičkový futbal bol pritom len jedným z mála odvetví, ktoré negatívne neovplyvnila ekonomická kríza po roku 2008. Príjmy elitných mužstiev najmä z päťky najsledovanejších európskych ligových súťaží neustále rástli. „Športový trh v Európe sa čoraz viac začína podobať na ten v USA: potvrdzuje sa, že kluby vedia byť veľmi výnosné, ak sa riadia spoľahlivým obchodným modelom,“ tvrdí Dupont. Faktom je, že zavedenie Finančnej fair-play utlmili aktivity mužstiev s takmer neobmedzenými možnosťami – najviac sa spomínajú najmä tímy v rukách šejkov z krajín Blízkeho východu – Manchester City či Paris St. Germain. „Tie si dnes už nemôžu dovoliť ponúkať niekoľkonásobne vyššie platy hráčom a nalákať ich tak jednoducho do svojho klubu. Môžu zaplatiť len toľko, koľko si zarobia,“ vysvetľuje HN základný princíp Finančnej fair-play športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Na nedodržiavanie pravidiel doplatila na začiatku tejto sezóny talianska Parma, ktorá bola kvôli dlhom vylúčená z účasti z Európskej ligy. „Príjmy v profesionálnom futbale rastú, a budú rásť. Preto sa investori či už z Ázie alebo aj iných kontinentov pozerajú po kluboch, ktoré majú zdravý základ,“ konštatuje Tokoš.

Hlásia sa Taiwan aj Čína
Najnovšími príkladmi investorov, ktorí sa chcú dostať na európsku futbalovú mapu, sú traja podnikatelia z Ázie. „Rád by som investoval do talianskeho futbalu. Najradšej do AC Milána,“ takto pred pár týždňami ohlásil svoje zámery miliardár z Thajska Bea Taechaubol. Pred týždňom mal dokonca za kúpu 50-percentného podielu v tomto veľkoklube rovnú miliardu dolárov. Následne však šéf AC Miláno a bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dementoval všetky informácie o možnom predaji klubu do zahraničných rúk.

Druhým aktuálnym prípadom investora z Ázie je 26. najbohatší človek planéty podľa magazínu Forbes – čínsky miliardár Wang Ťiang-lin. Šéf spoločnosti Dalian Wanda Group, najväčšieho developera v krajine, nedávno získal 20 percent akcií španielskeho veľkoklubu a finalistu vlaňajšej Ligy majstrov Atlética Madrid. Tretím aktívnym investorom z východu je hongkonská technologická spoločnosť Tech Pro Technology Development. Za takmer 8 miliónov dolárov chce kúpiť väčšinový podiel v druholigovom francúzskom klube Sochaux. „Tech Pro a jeho dcérska spoločnosť Ledus, ktorá vyrába LED svetlá, chce využiť Sochaux na podporu svojej expanzie do Európy,“ uviedol pre portál chinadailyasia. com prezident Sochaux Denis Worbe.