Anglický futbal desí Európu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Pred 25 rokmi vyvolávali hrôzu násilnosti v Anglicku. Dnes majú rekordné príjmy z predaja televíznych práv.

39 obetí besnenia fanúšikov Liverpoolu vo finále Európskeho pohára majstrov 1986, desiatky násilností pri zápasoch na ostrovoch aj na starom kontinente. Výtržníci známi pod prezývkou hooligans budili hrôzu a kazili imidž krajine z kolísky futbalu. To viedlo na prelome 80. a 90. rokov k izolácii anglických tímov – dostali päťročný zákaz pôsobenia v pohároch. Dnes je Anglicko hrozbou pre futbalovú Európu opäť. No tentoraz nie kvôli vyčíňaniu násilníkov, ale pre výnimočný biznis úspech tamojšej najvyššej súťaže Premier League. Tá totiž získa za predaj domácich televíznych práv v rokoch 2016 až 2019 rekordných vyše päť miliárd libier (v prepočte takmer osem miliárd eur). Spolu s príjmom za zahraničné práva je to desaťkrát viac, než bude mať španielska a nemecká liga, päťkrát viac než talianska. „Nožnice medzi Premier League a zvyškom Európy sa roztvárajú. Pre ostatné tímy bude takmer nemožné konkurovať klubom z Anglicka pri nákupoch a platoch pre top hráčov,“ povedal HN popredný český futbalový manažér Viktor Kolář.

Nárek Nemcov i Francúzov
Peniaze síce v športe neznamenajú automaticky aj športový úspech, no atraktivita ligy je kľúčom k úspechu. Aj preto reakcie na astronomický prínos z predaja TV práv v Anglicku nenechali na seba dlho čakať. „Konkurencieschopnosť Bundesligy utrpí. Z ekonomického hľadiska ide o jasný signál, že Premier League si ešte výraznejšie upevní postavenie najbohatšej súťaže sveta,“ uviedol pre Handelsblatt generálny manažér nemeckého Wolfsburgu Klaus Allofs. Ešte tvrdší vo vyjadrení bol spolumajiteľ francúzskeho St. Etienne Bernard Caiazzo. „Premier League bude dôležitejšia súťaž ako Liga majstrov. Tímy ako Manchester United či Chelsea budú pracovať s rozpočtami 700 až 800 miliónov eur,“ povedal pre anglický Guardian. Dnes sa príjmy dvoch spomínaných tímov pohybujú na úrovni pol miliardy eur. Caiazzo tvrdí, že proti takejto výhode by mala zasiahnuť UEFA. „Určite by ich to viac zaujímalo, ak by žiadosť o riešenie situácie začali kluby ako Bayern, Real Madrid či Barcelona. Nie St. Etienne,“ hovorí Caiazzo. Bayern sa nevyjadril a dva španielske giganty riešia skôr opačný problém – Realu a Barcelone hrozí, že kvôli novému prerozdeleniu príjmov prídu na televíznych právach o desiatky miliónov eur.

Vyšší príjem, silnejšia mena
Podľa futbalového manažéra Juraja Vengloša sa o dva-tri roky môžeme dočkať, že sa v Premier League objavia aj futbalisti ako Lionel Messi či Cristiano Ronaldo. „Nikde inde im neponúknu také podmienky ako v Anglicku,“ vraví. Okrem ponuky najvyšších futbalových platov na svete hovorí v prospech Premier League ďalšia vec. Neustále silnejúci kurz britskej libry oproti nestabilnému euru. Tento kurzový pohyb môže v budúcich rokoch ešte viac posilniť Anglicko ako najlukratívnejšiu futbalovú adresu. „Aj preto je záujem o futbal v Anglicku nielen z pohľadu divákov a televíznych spoločností, ale aj investorov. Až jedenásť z dvadsiatich tímov Premier League je dnes v rukách zahraničných majiteľov,“ uviedol pre HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Televízne spoločnosti Sky a BT pritom v medzinárodnom tendri získali práva na konkrétny počet, dni aj časy zápasov. „Teraz bude výzvou pre nemeckú Bundesligu či španielsku La Ligu rozvrhnúť svoj program duelov tak, aby ostali tieto súťaže pre fanúšikov na celom sveta ešte atraktívne,“ konštatuje Tokoš. Ani dokonalý marketingový plán však v najbližšom desaťročí pozíciu Premier League neohrozí. „Keď ste sledovaný, je po vás extrémny dopyt. A to nielen u fanúšikov, ale aj u sponzorov a ďalších partnerov, ktorí budú do anglického futbalu prinášať čoraz viac peňazí,“ vysvetlil Viktor Kolář.
 

Angličania si urobili poriadok
Čo sa stalo, že Angličania dokázali za 25 rokov urobiť z priemernej anglickej ligy najluxusnejšiu futbalovú značku súčasnosti?„Urobili si poriadok na štadiónoch, v kluboch a medzi fanúšikmi. Prijali zákony, pri ktorých sa výtržníci musia počas zápasov hlásiť na polícii, inak idú do väzenia. Súťaž sa tiež stala absolútne transparentnou a neustále napreduje,“ hovorí Juraj Vengloš. Jeho slová potvrdzuje aj Jozef Tokoš s tým, že okrem zamedzenia výtržnostiam si jasne stanovili aj ekonomické pravidlá hry. „Kto sa dostal do dlhov, môže mať problémy získať licenciu na súťaž. V minulosti takto ukončili pôsobenie Leedsu či Portsmouthu v elite. Okrem toho, že majú striktné pravidlá, aj ich dodržiavajú,“ dodal Tokoš. Je to úplne odlišné a ekonomicky správnejšie fungovanie ako napríklad v Španielsku. Tam vedenie súťaže napriek enormne rastúcim dlhom klubov nijako výrazne do ich existencie v špičke nezasiahlo.