Plat 500000 libier týždenne?

(publikované v denníku Šport) Do headlinov aj  britských mienkotvorných médií sa v prvej polovici týždňa dostala futbalová téma. Predaj televíznych práv na Premier League pre domáci trh na tri sezóny od 2016/17 za 5,136 miliardy libier dokonca prevýšil rekordné očakávania.  Približne 70 percentný nárast súčasného trojročného balíka prinesie miliardy navyše. Už platný kontrakt katapultoval do prvej dvadsiatky rebríčka Deloitte klubov s najväčšími príjmami na svete za minulú sezónu Newcastle a Everton a do tridsiatky spolu s West Hamom aj Aston Villu, Southampton, Sunderland, Swansea a Stoke. Z Anglicka je v prvej tridsiatke spolu 14 klubov, v prvej trinástke 6. Nová dohoda spolu so silnejúcou librou naďalej roztvorí pomyselné finančné nožnice oproti všetkým ligám sveta a možno sa dočkáme aj predpovede denníka Daily Mail - týždňového príjmu hráča 500000 libier. Na rozdiel od Španielska, kde na úkor ostatných klubov dominujú Real Madrid a Barcelona, všeobecnú spokojnosť spôsobuje aj spravodlivé rozdelenie príjmov z televíznych práv. Až polovica ide rovným dielom pre všetky kluby, štvrtina podľa športového úspechu a štvrtina podľa počtu vysielaných zápasov.  
     Ako najvhodnejšie premostiť túto tému na Slovensko? Napríklad zaevidovaním čísla z porovnateľného Škótska, kde tamojšie ročné televízne práva stoja síce toľko, čo asi 1,5 zápasu Premier League podľa novej dohody,napriek tomu ide o 15 miliónov libier. Žilina, Trenčín či Slovan by si to na trávniku určite s odvahou rozdali s klubmi s rozpočtami tesne pod 120 miliónov eur Swansea či Stoke, veď prvé dva kluby za ostatné roky viac ako obstáli v priamej konfrontácii s ostrovnými súpermi. Zástupca Slovana Bratislava pre iný denník pred týždňom potvrdil ročný príjem z televíznych práv približne 50-tisíc. 50-tisíc eur Slovanu oproti 106 miliónom eur napríklad aktuálne 12. tímu Premier League   Evertonu je rozdiel 2120 násobný, toto číslo mi kalkulačka takmer odmietla vypočítať... Slovenské klubové futbalové výsledky sú oveľa lepšie ako finančné predpoklady na európsky úspech. Pri pohľade nielen na anglický trh, ale napríklad aj k susedom na 38-miliónový poľský je opakovaná účasť slovenských klubov v skupinách Ligy majstrov či Európskej ligy malým zázrakom. Vlastne nie zázrakom. Výsledkom konkrétnej práce konkrétnych ľudí.
     Predstavitelia Únie ligových klubov majú pred sebou životnú výzvu vyrokovať oveľa lepšiu dohodu o slovenských televíznych právach od leta 2015. Budúca lepšia infraštruktúra štadiónov a nové stánky nielen v Trnave a na Slovane sú argumenty navyše. Dlhé roky sa však nezmení, že slovenské klubové príjmy za televízne práva i zo vstupného budú len odrobinky oproti západoeurópskym ligám. Hlavným zdrojom príjmov klubov preto zostane tretia zložka – komerčné príjmy vrátane príjmov z predaja hráčov. Nech potom po transfere čo najviac z nich urobí dieru do sveta. Najlepšie v reprezentačnom drese na svetových a európskych šampionátoch.