Španieli sa búria proti Realu a Barcelone

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Ak vláda neprijme nariadenie o novom prerozdelení peňazí za predaj televíznych práv, tímy sú odhodlané štrajkovať.
 

Španielske futbalové veľkokluby Real Madrid a FC Barcelona dostávajú ročne za predaj televíznych práv každý po 140 miliónov eur. Príjem zvyšných 18 tímov z najvyššej súťaže je pritom v priemere len 26 miliónov. A práve kvôli tomuto nespravodlivému nepomeru sa mužstvá na Pyrenejskom polostrove búria. V otvorenom liste žiadajú španielsku vládu, aby schválila centralizovaný predaj televíznych práv. To znamená, že Real a Barcelona ich nebudú môcť zobchodovať samostatne ako doteraz – ale príjem bude prerozdelený omnoho solidárnejšie. Rozdiel medzi elitnou dvojicou a zvyškom La Ligy sa tým zmenší. „Dávame vláde tri týždne, aby nariadenie o centralizácii predaja schválila, inak prestaneme hrať,“ uviedol v liste šéf únie klubov (LFP) Javier Tebas.

Došla im trpezlivosť
Mužstvám z prvej a druhej najvyššej súťaže došla trpezlivosť po tom, ako nový zákon o športovej regulácii nedostal koncom januára na rokovanie vlády. „Už pred dvoma rokmi bolo sľúbené, že tento zákon určí nové ekonomické pravidlá pre futbalové súťaže. No nepodarilo sa ho schváliť ani v minulom roku a jeho schválenie zlyhalo aj začiatkom tohto,“ povedal pre HN španielsky športový právnik a futbalový manažér Jonás Vallina. Podľa neho už došla klubom v čele s Atléticom Madrid, Sevillou či Valenciou trpezlivosť a odmietli už naďalej mlčať. „Už sa neuspokoja so sľubmi a odkladom schválenia tohto nariadenia. Ak nebude do niekoľkých týždňov zákonom ustanovené, štrajk mužstiev z prvej a druhej ligy sa v marci stane realitou,“ potvrdil manažér Vallina. Podľa prezidenta LFP Javiera Tebasa je pripravených sa zapojiť tridsať z celkového počtu 42 futbalových tímov z dvoch najvyšších súťaží. Vojna o milióny z predaja televíznych práv sa vyostruje najmä v súvislosti so zmluvou s televíznymi spoločnosťami, ktorá vyprší po skončení aktuálnej sezóny. „Bez centralizovaného predaja televíznych práv sa nebude väčšina klubov schopná správať ekonomicky napriek tomu, že situácia v krajine sa v porovnaní s minulými rokmi zlepšila,“ konštatuje Jonás Vallina.

Viac úspechov, menej peňazí
Najlepším príkladom vzrastajúceho hnevu na enormné príjmy Barcelony a Realu je Atlético Madrid. To totiž v posledných troch sezónach vybojovalo viac trofejí ako oba španielske giganty dohromady. Atlético vyhralo španielsky titul (2014), pohár (2013) a dvakrát európsky Superpohár (2013 a 2014). No z televíznych peňazí získalo za vlaňajšiu sezónu len 42 miliónov eur, čiže o bezmála sto miliónov menej ako jeho slávnejší konkurenti. „Teraz cez víkend dokonca suverénne zdolali Real Madrid 4:0 a v posledných rokoch majú športovo lepšie výsledky ako Real a Barcelona. Viem si predstaviť, že práve tento druhý madridský tím patrí medzi lídrov tejto nespokojnosti,“ uviedol pre HN športový analytik a manažér Jozef Tokoš. Svoju nespokojnosť so súčasným stavom a vieru v skorú zmenu pravidiel prerozdeľovania stámiliónov eur vyjadril na oficiálnej stránke klubu aj majiteľ Atlética Madrid Miguel Angel Gil Marin. „Vláda už niekoľkokrát sľubovala, že schváli kolektívny predaj televíznych práv, no doteraz to nesplnila. Futbal u nás si vyžaduje, aby urobila tento jednoduchý a nevyhnutný krok preto, aby zabezpečila životaschopnosť klubov a konkurencieschopnosť ligovej súťaže,“ vyhlásil Marin. Faktom je, že prerozdelenie práv v Anglicku či Nemecku prebieha v omnoho solidárnejšej forme. Z celkového balíka príjmov si najviac vlani odniesol v Anglicku Liverpool (6,24% z peňazí za televízne práva), v Nemecku Bayern Mníchov (7,46%). Ak by takéto percento mali dostať po novom aj Barcelona s Realom, namiesto 140 miliónov ročne by sa dočkali „iba“56 miliónov eur.