Príjmy klubov by zvýšila liga s Českom

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Jozef Tokoš – športový analytik a futbalový manažér

Čo tvorí nosnú časť príjmov slovenských futbalových klubov?

Keďže za televízne práve dostávajú tímy zanedbateľné sumy a najvyššia súťaž má mizivú návštevnosť – a teda smiešne tržby z predaja vstupného, zostáva tretia časť. Tou sú komerčné príjmy zo zmlúv s reklamnými partnermi. A v menšej miere aj predaje hráčov, no väčší prestup do zahraničia sa z našej ligy už dávno neuskutočnil.

Zhruba dve tretiny tržieb zahraničných klubov tvorí predaj vstupného a príjmy z predaja televíznych práv – u nás sú to v prípade Slovana približne len 3 percentá. Ako ich zvýšiť?

Jedinou cestou, ako výraznejšie zvýšiť zárobky slovenských klubov, je spoločná súťaž s Českom alebo inou zahraničnou súťažou. Výrazne by to pomohlo zlepšiť komerčné aktivity, zvýšila by sa atraktivita a určite by futbal sledovalo viac fanúšikov. Ale či je to v budúcnosti reálne, to je otázne. No dobudovanie nových štadiónov môže túto víziu zreálniť.

Čo je teda v súčasných podmienkach, čiže pri pôsobení v slovenskej lige, pre kluby ekonomicky najvýhodnejšie riešenie?

Výchova vlastných futbalistov, a to z dvoch dôvodov. Prvý je možnosť ich v budúcnosti výhodne predať do zahraničia. Druhý je, že ich môžete zapracovať do seniorského tímu – čiže šetríte peniaze za nákupy a aj mzdové náklady. Odchovanci hrajú zväčša za menšie platy, ako majú nakupované posily. Touto cestou idú v Žiline, Senici a Trenčíne.

Žiadny slovenský klub sa nespomína v súvislosti s vyšetrovaním pre porušenie Finančnej fair-play. Takže to vyzerá tak, že sa správajú hospodárne.

Finančná fair-play, čiže udržanie vyrovnaného hospodárenia, sa týka len klubov, čo sa pravidelne kvalifikujú do európskych pohárových súťaží. A keď sa pozrieme napríklad na Slovan alebo Trenčín, tak skončili rok 2013 v zisku. Čiže žiadne problémy by im v tejto súvislosti od Európskej futbalovej únie hroziť nemali.