Najbohatšia liga je v Anglicku

Zdroj: Hospodárske noviny, (vtr)

 Jozef Tokoš – športový analytik a futbalový manažér

Čo vám najviac udrelo do očí v súvislosti s najnovším rebríčkom Deloittu Football Money League?
Samozrejme, že sa najlepšie zarábajúcim futbalovým klubom stal desiatykrát za sebou Real Madrid. No zaujali ma aj vysoké medziročné nárasty tržieb klubov ako Manchester City a Paris St. Germain. Sú to skokani roka, pri francúzskom tíme je neuveriteľné, že kým v roku 2010 mal príjem 82 miliónov eur, vlani už 474 miliónov.

Zaujímavý je aj ekonomický úspech Manchestru United, ktorý zvýšil svoje príjmy napriek tomu, že odohral najhoršiu sezónu za posledné štvrťstoročie.
To svedčí o vynikajúcej práci vedenia klubu v súvislosti s lukratívnymi sponzorskými zmluvami a predajom licencovaných produktov. No skôr je to v rebríčku top 20 výnimka potvrdzujúca pravidlo. Zlepšovali sa totiž prevažne tímy, ktorým sa darilo aj na trávnikoch – Real Madrid, Manchester City či Paris St. Germain.

Až osem z top 20 klubov z rebríčka pôsobí v anglickej Premier League. O čom to svedčí?

Že je to najbohatšia futbalová súťaž na svete. Za nárastom anglických klubov sú najmä lukratívne príjmy z predaja televíznych práv. Vďaka nim a spravodlivému prerozdeľovaniu sa do rebríčka dostali aj kluby ako Everton či Newcastle.