Kráľovský aj najbohatší. To je Real

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Španielsky gigant vládne rebríčku najlepšie zarábajúcich klubov už desiaty rok za sebou. Vlani zarobil 549,5 milióna eur.

Španielsky futbalový veľkoklub zvíťazil vlani po jubilejný desiatykrát v prestížnej Lige majstrov. No a teraz po desiatykrát ovládol rebríček najbohatších futbalových klubov od audítorskej spoločnosti Deloitte, tzv. Football Money League. Real Madrid zarobil po minulej sezóne celkovo 549,5 milióna eur. Je to o 30 miliónov viac, ako dokázal na príjmoch získať druhý v poradí Manchester United. „Real Madrid pokračuje v obchodných úspechoch a navyše začal s modernizáciou štadióna. Vyzerá to tak, že biely balet obháji túto pozíciu aj v budúcom roku,“ odhadol autor rebríčka Dan Jones zo spoločnosti Deloitte.

Real ťaží z televíznych peňazí
Najvýraznejšou mierou sa na príjmoch Realu Madrid podieľajú komerčné tržby – čiže peniaze zo sponzorských zmlúv, predaj dresov a iných licencovaných produktov po celom svete. „No Real Madrid sa stal vôbec prvým klubom v histórii, ktorý dokázal predajom televíznych práv prekročiť za rok hranicu 200 miliónov eur,“ konštatuje Jones. Na porovnanie, o 20 miliónov viac ako má druhý najslávnejší španielsky tím FC Barcelona. A dokonca o vyše sto miliónov viac, než dosiahol vlaňajší šampión španielskej ligy Atlético Madrid. „Kým v anglickej Premier League sa peniaze za predaj televíznych práv prerozdeľujú solidárne, v prípade Španielska dostávajú výrazne najviac práve Real Madrid a Barcelona,“ povedal HN športový analytik a futbalový manažér Jozef Tokoš. Toho zaujala okrem desiateho triumfu Realu Madrid v rebríčku aj skutočnosť, že v top 20 sa po prvýkrát v histórii objavilo až osem mužstiev hrajúcich v anglickej Premier League. „Vo vlaňajšej začala prvýkrát plynúť nová exkluzívna zmluva za predaj televíznych práv, ktorá dokázala do rebríčka dostať aj mužstvá ako Everton či Newcastle,“ hovorí Tokoš. Ten si myslí, že ak bude aj v nasledujúcich mesiacoch pokračovať trend znehodnocovania eura oproti libre, tak sa v budúcoročnom vydaní Football Money League môžu v rebríčku objaviť aj ďalšie tímy z Anglicka.

Slováci môžu snívať
Slovenské futbalové kluby a ich majitelia také peniaze, ako top 30 tímov vo Football Money League, nikdy nezarobia. Tí najlepší v elitných európskych súťažiach totiž získavajú milióny najmä z predaja televíznych práv či lukratívnych sponzorských kontraktov. U nás je to inak – väčšina slovenských klubov žije z predaja hráčov do zahraničia. Príjmy Slovana Bratislava boli podľa agentúry SIMS v roku 2013 niečo vyše sedem miliónov eur. A na porovnanie, posledný klub z rebríčka spoločnosti Deloitte, anglický Stoke City, ich mal bezmála sedemnásťnásobne vyššie. „Slovenské, ale ani české kluby sa k takýmto tržbám nikdy ani nepriblížia. Je to dané veľkosťou trhu, čiže miliónových príjmov z predaja televíznych práv, prípadne zo vstupného sa toho v týchto končinách nikdy nedočkáme. Je to science-fiction,“ konštatuje Jozef Tokoš. Podľa neho je jedinou krajinou, ktorá môže niekedy v budúcnosti pomýšľať na elitnú tridsiatku najbohatších klubov spomedzi klubov strednej a východnej Európy, Rusko. No aj to iba v prípade, že ekonomická situácia v krajine bude stabilizovaná.