Nemci padli. Dresy ovládajú šejkovia

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Doteraz dávali do sponzoringu najviac firmy ako Opel či Audi. Predbehli ich firmy z arabských emirátov

Viac než miliardu dolárov. Toľko zaplatili nemecké spoločnosti za umiestnenie svojho loga na dresy futbalových klubov v posledných desiatich rokoch. Rok čo rok tak sponzoringu dominovali firmy ako Opel, Audi či Krombacher. Až doteraz. Podľa najnovšej štúdie marketingovo-výskumnej spoločnosti Repucom ich totiž predstihli spoločnosti zo Spojených arabských emirátov. Aerolinky Emirates a Etihad investovali vlani do dresov siedmich klubov 163 miliónov dolárov. Firmy v rukách šejkov Ahmeda bin Saeda Al Maktouma a Hamdana bin Zayeda Al Nahyana sa tak stali lídrom tohto biznisu. „Nárast mladej populácie krajín Blízkeho východu, kluby v rukách arabských majiteľov a ekonomický rast krajiny. Preto emiráty rekordne míňajú na sponzoring dresov,“ povedal HN Jozef Tokoš, športový analytik a futbalový manažér.

Stačilo im desaťročie
Pred desiatimi rokmi by ste akúkoľvek firmu zo Spojených arabských emirátov na dresoch európskych veľkoklubov hľadali márne. Dnes svieti nápis Fly Emirates na tričkách takých tímov ako Real Madrid, Arsenal Londýn, AC Miláno alebo Paris St. Germain. „Pre Emirates je futbal najideálnejšou formou marketingu. Pre takmer neobmedzené zdroje majiteľov si môžu dovoliť takéto sponzorské výdavky. V Európe lietajú už dlho, a navyše zápasy elitných klubov sa sledujú po celom svete,“ konštatuje pre HN expert na športový marketing Tomáš Klečka. Podľa neho je tento sponzoring zo strany Emirates pochopiteľný. Za otázny považuje ten od druhej aerolinky Etihad. Jej nápisom sa totiž hrdí jediný tím – Manchester City, ktorý si podľa britských médií vďaka lukratívnej sponzorskej zmluve spolu s predajom názvu štadióna ročne prilepší o 60 miliónov dolárov. „Keď chcú bohaté kluby veľa míňať, musia aj veľa zarobiť. Na vstupnom máte limity, keď je vypredané, predaj suvenírov a dresov je tiež na maxime. Zostáva len získať viac na sponzoroch. No či je tá suma reálna, je otázne,“ hovorí Klečka. V nedávnej minulosti jej neopodstatnenú výšku napadol aj tréner konkurenčného Arsenalu Londýn Arsene Wenger. Klub pod jeho vedením patrí k európskej elite rovnako ako Manchester City a totožný kontrakt s Emirates mu ročne vynesie iba 30 miliónov dolárov. „Rozpráva sa, že v rámci nových pravidiel Finančnej fair-play môžu byť niektoré kontrakty nadhodnotené,“ dopĺňa Tomáš Klečka.

Noví majitelia, nový kapitál
Podľa športového analytika Jozefa Tokoša majú rastúce investície do sponzoringu priamy súvis s akcionárskym vstupom majiteľov z krajín Blízkeho východu do európskych klubov. Za posledných sedem rokov získalo významné akcionárske podiely hneď sedem takýchto vlastníkov v štyroch anglických, v nemeckom, španielskom a francúzskom klube. „Sponzorstvo firmami z arabského sveta má priamy súvis s kupovaním klubov ľuďmi práve z krajín Blízkeho východu. Jednoducho sú medzi nimi väzby a pre každú stranu je takáto forma spolupráce prospešná,“ hovorí Tokoš. Podľa neho možno očakávať, že aj v nasledujúcich rokoch bude mať prílev kapitálu z arabského sveta do európskeho klubového futbalu rastúcu tendenciu. „Luxusný špičkový futbal je totiž ako forma biznisu neustále na vzostupe a dokonca ho nezastavila ani ekonomická kríza spred šiestich-siedmich rokov,“ vysvetľuje Tokoš.