Abramovič vyrobil z hračky stroj na peniaze

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Po desiatich rokoch sa anglický veľkoklub Chelsea dočkal výraznejšieho zisku. V minulej sezóne zarobil takmer 24 miliónov eur.

Za desať rokov od svojho vstupu do futbalového klubu FC Chelsea nakúpil vyše 70 hráčov a zaplatil za nich takmer miliardu eur. Rok čo rok sa majiteľ anglického tímu a ruský miliardár Roman Abramovič nestaral o záporné čísla hospodárenia – prvoradé boli športové výsledky. No prichádza k obratu. Podľa finančného výsledku, ktorý zverejnila agentúra Bloomberg, totiž aktuálny líder tabuľky anglickej Premier league vykázal prvýkrát za éry Abramoviča výraznejší zisk – v prepočte takmer 24 miliónov eur. Kľúčovými faktormi ekonomického úspechu boli najmä rozumná prestupová politika a nárast príjmov z predaja televíznych práv. „Z Chelsea je dnes vzorovo fungujúci klub, ktorého príjmy každým rokom rastú,“ povedal pre HN slovenský futbalový manažér Jozef Tokoš.

Éra meganákupov sa končí
Na porovnanie, v predchádzajúcom období – ktoré sleduje finančné operácie od začiatku júla do konca júna – vykázala Chelsea stratu necelých 64 miliónov eur. No zavedenie nových noriem tzv. Finančnej fair-play z dielne Európskej futbalovej únie (UEFA), prináša prvé pozitíva. „Ešte dôležitejšie ako ten samotný zisk Chelsea sú nové pravidlá Finančnej fair-play, ktoré držia londýnsky tím, ako aj iné kluby bohatých majiteľov na uzde,“ konštatuje Tokoš. V prípade porušenia pravidiel, čiže prílišnej zadlženosti, hrozia klubom od UEFA sankcie. A to vo forme pokút v desiatkach miliónov eur, zakázaním prestupov až po možné vylúčenie z účinkovania v európskych pohárových súťažiach. „Zavedenie Finančnej fair-play a jeho dodržiavanie je veľká výzva. Futbalový klub musí v tomto novom režime zabezpečiť rovnováhu vo finančnom hospodárení,“ píše v stanovisku k hospodárskym výsledkom londýnska Chelsea. Do plusu sa Abramovičov tím dopracoval aj vďaka nečakanému predaju svojho elitného obrancu Davida Luiza v júni 2014. Od Paris St. Germain získala za brazílskeho reprezentanta takmer 50 miliónov eur. Celkovo dosiahli príjmy Chelsea v priebehu sezóny 2013/2014413 miliónov eur. Táto suma by mala klubu stačiť na návrat medzi top 5 najlepšie zarábajúcich futbalových klubov na svete.

Na Real nedosiahne. Nikdy
V rebríčku Football Money League od audítorskej spoločnosti Deloitte vládne už deväť rokov Real Madrid. A v tom najnovšom, ktorý by mal byť zverejnený koncom januára, si vybojuje aj jubilejné desiate prvenstvo. „Chelsea nemôže dosiahnuť na obrovské príjmy klubov, ako sú Real Madrid, Barcelona, Manchester United či Bayern Mníchov. Okrem toho, že Chelsea nemá v porovnaní s nimi dostatočne veľký štadión, nemôže slávnejším rivalom konkurovať ani v počte získaných trofejí, a to na domácej ani európskej futbalovej scéne. „Na druhej strane Chelsea je vynikajúci príklad, ako za desať rokov vybudovať špičkový klub. Problém je, že v súčasnosti to už nie je možné,“ hovorí Tokoš. Pri pravidlách Finančnej fair-play totiž platí, že víťazstvá sa už nedajú zariadiť nákupom celého radu najlepších hráčov sveta. Futbalové kluby si môžu dovoliť minúť iba toľko, koľko si zarobia.