Odmena za výchovu? Desaťtisíce eur

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Kluby, ktoré sa podieľali na raste hráča, majú nárok na tréningovú kompenzáciu. Máloktoré však o tom vedia.

Odchovanec žilinského futbalu Michal Janec bol v roku 2012 zapožičaný do druholigového Liptovského Mikuláša. 19–ročný obranca tam strávil deväť mesiacov, v marci 2013 ho Žilina predala českému tímu Slovan Liberec. A práve ono deväťmesačné pôsobenie v druhej lige prinieslo mužstvu spod Tatier nečakaný príjem, vyše desaťtisíc eur. „Ani sme netušili, že máme takýto nárok. Päťmiestna suma nám pokryla mesačný náklady na platy hráčov,“ povedal pre HN výkonný riaditeľ Liptovského Mikuláša Martin Pohlod. Klub uspel na základe pravidiel o tréningovej kompenzácii FIFA – to znamená, že sa podieľal na výchove hráča do 23. roku. V pol druha roku trvajúcom spore proti Libercu zastupovala jeho nároky až pred Komorou FIFA pre riešenie sporov spoločnosť Sports Law & Arbitration.

Kompenzácie chránia kluby
Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) zaviadla pravidlo o týchto kompenzáciách už pred viac ako desiatimi rokmi. „Rešpektovaný a ucelený systém tréningovej kompenzácie FIFA vznikol ako dôsledok vyrovnania sa so stavom po prípade Bosman, keď hráči po skončení zmluvy opúšťajú kluby zadarmo. Takto majú kluby vychovávajúce mladých hráčov po splnení pravidiel nárok na výchovné,“ skonštatoval pre HN športový právnik a hráčsky agent Jozef Tokoš, ktorý so spoločnosťou Sports Law & Arbitration spolupracuje práve na vymáhaní týchto nárokov. Vyplatenie kompenzácie vzniká potom, ako hráč podpíše prvú profesionálnu zmluvu a vždy, keď ako profesionál prestupuje do zahraničia pred dovŕšením jeho 23. narodenín. Suma, na ktorú má klub nárok, sa odvíja od tabuliek FIFA – v prípade Slovenska ide o 30–tisíc eur ročne (vo veku od 12 do 15 rokov je to 10–tisíc). „Tento víťazný spor nám dokázal, že sa oplatí dávať peniaze do mládeže a v budúcnosti budeme omnoho viac sledovať, na čo máme nárok,“ tvrdí Pohlod. Podľa neho máloktoré kluby, najmä tie z nižších súťaží, vedia o takejto možnosti speňaženia investícií do mladých futbalistov. Svojou nevedomosťou sa tak pripravujú o slušný príjem, keďže jedna ročná kompenzácia môže pokryť v mnohých prípadoch aj polovicu ročného rozpočtu klubu z nižšej súťaže. „Niektoré tímy sa však ani do podobných záležitostí nezapájajú a nepresvedčí ich ani možnosť nečakaného príjmu,“ uviedol Jozef Tokoš. Kluby to pritom nemusí stáť ani euro navyše. Agentúra zastupujúca záujmy klubov až z ôsmich krajín sveta vrátane FC Porto či FC Parma totiž dostáva odmenu až v prípade víťazného sporu.

Zmluva pre mladíkov je riziko
Existuje veľa prípadov, keď sa mužstvo z nižšej súťaže stará o mladého hráča, ten povedzme v 17 rokoch odíde do popredného slovenského klubu a podpíše s ním prvú profesionálnu zmluvu. V tom prípade už tímu z nižšej ligy nevzniká nárok na medzinárodné výchovné. Preto najistejšie je ponúknuť mladým talentom zmluvu. No podľa generálneho riaditeľa Dušana Tittela to nie je také jednoduché. „Nie o všetkých mladých hráčoch ste presvedčení, že budú profesionálni futbalisti, bolo by riskantné ponúknuť všetkým profesionálne zmluvy, zvýšia sa tým náklady,“ hovorí Tittel. Podotýka, že žiadny slovenský tím nie je v pozícií povedzme Bayernu Mníchov, ktorý si takýmto spôsobom podchytí takmer každého svojho mladého futbalistu. Pre zaujímavosť, Slovan v minulosti dostal tréningovú kompenzáciu za útočníka Jakuba Sylvestra (keď prestupoval z Dinama Záhreb do nemeckého Aue. „Niektoré kluby vám tieto kompenzácie dajú automaticky, niekde sa o ne musíte hlásiť či riešiť to až súdmi. No skôr musíte tieto svoje nároky naháňať,“ dodal Dušan Tittel.