Súčasný stav vyhovuje klubom aj hráčom

Zdroj: Hospodárske noviny, Peter Kováč

Jozef Tokoš, futbalový agent a športový právnik

UEFA tlačí na to, aby boli futbalisti riadni zamestnanci klubov. Je takáto zmena potrebná?

Som presvedčený, že niet inej cesty. Dnes sa totiž zákon vyslovene obchádza tak, že futbalisti pracujú ako samostatne zárobkovo činné osoby, hoci ich práca spĺňa všetky znaky závislej práce. Musia predsa rešpektovať všetky pokyny klubov a podobne. Problém je, že to vyhovuje klubom aj hráčom. A dlhé roky chýba niekto, kto by tlačil na to, aby sa situácia zmenila. Nepočul som jediný relevantný argument, ktorý by ma presvedčil, že takto je to v poriadku. Napokon, hráči sú zamestnancami klubov vo všetkých vyspelých krajinách západnej Európy.

Akou formou by sa mal vzťah hráč – klub vyriešiť?
Problém je, že pracovnoprávne vzťahy športovcov sa riadia Zákonníkom práce, ak osobitný zákon neustanoví inak. No osobitný zákon na to u nás neexistuje a Zákonník práce v tomto smere neozohľadňuje špeficiká športovcov. Optimálne riešenie by preto mohlo prísť zmenou zákona o športe.

Športovci by teda mali vlastný, špecifický druh pracovného pomeru?
Ťažko sa vyjadriť k niečomu, čo sa ešte nepredložilo na pripomienkovanie. Podľa mňa by však zákon o športe mal obsahovať odchýlky od bežného pracovnoprávneho režimu a následne by sa športovci kolektívnych športov stali zamestnancami podľa Zákonníka práce. Avšak s tým, že niektoré jeho ustanovenia by sa na nich nevzťahovali vôbec a iné zas odlišne. Potrebné by boli napríklad výnimky týkajúce sa pracovného času, dovoleniek a podobne.

Neznamenalo by to však aj väčšie výdavky klubov?
Jednoznačne áno. Ak by sa dostal hráč zo zmluvného režimu podľa občianskeho práva do pracovnoprávneho, tak by to znamenalo vyššie výdavky pre kluby už len z hľadiska odvodov. Kluby sa preto budú takejto zmene určite brániť, no keď sa pozrieme do zahraničia, tam to funguje. V krajinách typu Anglicko či Nemecko o tom nie sú žiadne diskusie. Tam je hráč zamestnanec ako ktorýkoľvek iný. V Británii je najvyššie zdaňovanie 40 percent a tam ani nepadne zmienka o tom, či by sa to nedalo urobiť inak. My sme niekde inde.

Pocítili by zmenu na svojich zárobkoch aj samotní hráči?
Áno, zvýšené náklady klubov by sa ich určite dotkli. Treba však povedať, že je tu aj aspekt, pre ktorý by o zmluvy s klubmi mohli mať hráči záujem. Dostali by totiž zvýšenú ochranu napríklad v tom, ako si môžu uplatniť mzdy. Ak by totiž zamestnávateľ mal na účte peniaze a nevyplatil by hráčovi základnú odmenu, tak by sa to dalo právne riešiť. Na to dnes nárok nemajú.