Sebavedomie z Liptova

(publikované v denníku Šport)  Pred viac ako desaťročím FIFA predstavila pri transferoch systém tréningovej kompenzácie, aby kluby participovali na výchove mladých hráčov do 21 rokov. Rýchlo sa začal celosvetovo rešpektovať, je súčasťou dohody futbalovej rodiny s Európskou komisiou po zmenách odštartovaných prípadom Bosman. Akceptoval ho aj Európsky súdny dvor.
     Súčasťou mojej práce je pomôcť nielen s prestupmi hráčov, ale klubom aj v športovoprávnych otázkach vrátane tréningovej kompenzácie. Bez toho, aby som prezradil príliš veľa z know-how: niektoré prípady sú zjavné a kluby o nich vedia. Iné sú ťažšie odhaliteľné a o svojom nároku nemajú dlhodobo tušenie nielen slovenské kluby, ale ani mnoho klubov z celej Európy. Presne takým bol prípad výchovy Michala Janeca klubom MFK Tatran Liptovský Mikuláš.  
     Po mojom upozornení na prípad a sprostredkovaní zastúpenia Liptáci ešte v marci 2014 uspeli na Komore pre riešenie sporov FIFA v spore so Slovanom Liberec. Verdikt zaviazal český klub zaplatiť im kompenzáciu v päťcifernej sume v eurách. Minulý štvrtok sa kluby dohodli na mimosúdnom vyrovnaní a stiahnutí odvolania zo Športového arbitrážneho tribunálu.
     Slovenský druholigový klub získal nečakaný príjem a ja mám ešte lepší pocit, ako keď som pred dvomi mesiacmi sprostredkoval mimosúdne vyrovnanie vo veci kompenzácie pre FC Parma od druholigistu Blackburnu Rovers. Aj Taliani boli radi, aj ďakovný e-mail poslali. Celková suma pre Parmu bola oveľa vyššia, peniaze z Liberca však zostanú na Slovensku, pre chlapcov z Liptova. V prípade Liptovského Mikuláša bolo dôležité presvedčiť vedenie klubu, aby sa neokúňalo a išlo aj do sporu. Výkonný riaditeľ Martin Pohlod bol od začiatku za. Dokázal to. A pomohol klubovým žiakom či prípravkárom...
     Prednedávnom spoza Moravy dvakrát zavanulo nebezpečie pre slovenský futbal: kluby podpísali zmluvu s mladými hráčmi po skončení zmluvy (Olomouc s Karašom z Košíc, Brno so Slančíkom z Banskej Bystrice) a následne sa spokojne tvárili, že hráč nedostáva od klubu peniaze ako profesionál. Dôvod: za naozajstných amatérov sa kompenzácia neplatí. Ich prípady však od začiatku smrdeli obchádzaním práva. Fiktívne zmluvy napríklad so sponzorom na akože niečo iné, keď je jasné, že hráč je platený za športovú činnosť, FIFA zmieta zo stola.  
     Sebavedomie futbalovej obce ukázali reprezentanti v kvalifikačnej jazde, aj SFZ pri sťažnosti na škótskeho rozhodcu, či osobným listom Platinimu. V prípade krádeží mladých hráčov nastal čas pre Úniu ligových klubov. Nasledovať musí posun sebavedomia z Liptova všetkým slovenským klubom, aby si razantne pýtali tréningovú kompenzáciu vždy, keď im patrí. Netreba sa obávať, kto a čo na to povie... A vlastne - kto a čo?