Žreb európskeho sna

(publikované v denníku Šport) Futbalový svet vrátane slovenského sa už dva týždne plne sústredí na MS v Brazílii. Okrem výkonov favoritov a veľkých hviezd sledujeme osudy našich kvalifikačných súperov Grécka a Bosny, ako aj veľkosťou či počtom obyvateľov porovnateľných krajín: Chorvátska, či Belgicka. Nostalgia „čo keby sme tam boli“ rýchlo prejde, už 8. septembra hráme na Ukrajine prvý zápas ďalšej kvalifikácie - európskej. Futbalový sen postupu na ME je dlhodobý, iné krátkodobé. Teraz je dovolené snívať o inom postupe: čo najďalej v klubových európskych pohároch, ideálne do skupín. Celosezónna minuloročná snaha v Slovane, Košiciach, Trenčíne a Trnave bude mať vyvrcholenie v najbližších týždňoch.
     Kluby majú len krátku pauzu pred novou sezónou. Rozbehli sa prípravy, Slovan zmenil trénera. Posíl avizovaných ešte pred začiatkom prestupového obdobia zatiaľ nie je veľa. Spartak ohlásil tri, Slovan jednu plus ďalšie na ceste, Trenčín doposiaľ len dva návraty z hosťovania a v Košiciach zimné ticho vystriedalo letné ticho.
     Škoda, že náš futbal stále nemá nový prestupový poriadok, takže hráči na Slovensku po skončení zmluvy stále nie sú voľní. Z tejto európskej samozrejmosti by mohli profitovať aj naši pohároví zástupcovia a nemuseli by normy obchádzať prestupom a spätným hosťovaním cez poľské druholigové či iné zahraničné kluby. Nekritizujme veľa, hoci by sa dalo (dá sa robiť viacero dôležitých projektov naraz?). Dúfajme, že náprava tentoraz už naozaj nastane do konca roka.
      Včerajší žreb kvalifikácie Ligy majstrov a Európskej ligy nemohol priniesť veľké prekvapenia, keďže zoznam možných súperov v košoch sme poznali. Od rozlíšenia majstrovskej a nemajstrovskej vetvy je cesta šiesty rok jednoduchšia. Artmedia v roku 2005 prešla do skupiny Ligy majstrov cez Celtic Glasgow a Partizan Belehrad, Žilina o 5 rokov neskôr mala ľahších súperov - Litex Loveč a Spartu Praha. Pripomeňme si aj dva úspešné pochody Viktorie Plzeň: v roku 2011 cez Rosenborg Trondheim a FC Kodaň, v roku 2013 cez Nomme Kalju a Maribor. Spätný pohľad hovorí: to sa predsa dá opakovať! Aj častejšie ako trikrát za 17 rokov? S veľkou trpkosťou sa na pavúkov kvalifikácie pozerajú napríklad v Poľsku, kde sa ich majstrom napriek oveľa vyšším rozpočtom oproti slovenským do skupiny nepodarilo dostať už 18 rokov... Noví svätci z Walesu sú na úvod pre Slovan prijateľným, hoci nepríjemným súperom. Pri pohľade na zoznam katov slovenských mužstiev: 2011 APOEL Nikózia, 2013 Ludogorec Razgrad (Slovan), 2012 Kirjat Šmona (Žilina) zaželajme Slovanu i ostatným trom klubom: držíme palce na trávniku aj pri ďalších žreboch!