Prvým víťazom šampionátu je mníchovský Bayern

Zdroj: Hospodárske noviny, Tatiana Jurašková

V prípade nemeckého úspechu v Brazílii si bundesligový majster polepší o státisíce. FIFA platí klubom za futbalistov, ktorí hrajú na majstrovstvách sveta.

Sedemdesiat miliónov dolárov. Taká je suma, ktorú prerozdelí Medzinárodná futbalová federácia medzi ligové kluby. A to len za to, že ich hráči reprezentujú svoje národné tímy na prebiehajúcom svetovom šampionáte v Brazílii. Najväčší predpoklad na zisk najdrahšieho šeku má zatiaľ Bayern Mníchov. Jeho dres totiž oblieka až 14 reprezentantov, polovica z toho nemeckých. Ak by sa Nemci dostali do finále, Bayern by iba za nich mohol dostať až 900-tisíc dolárov. „Najviac si polepší ten, kto má na majstrovstvách najviac hráčov,n súčasne koncentrovaných v jednej reprezentácii. Tá musí predviesť aj dobrý výsledok,“ vysvetľuje futbalový agent Jozef Tokoš.

Kluby dostanú na každého hráča za každý jeho deň na šampionáte 2 800 dolárov (viac ako dvetisíc eur). Do konečného súčtu sa počítajú už dva týždne pred prvým hvizdom v Brazílii, ktorý bol 12. júna. „Táto suma je presne stanovená a neodvíja sa od hodnoty futbalistu či iných atribútov. Má kompenzovať väčšiu záťaž, ktorá sa kladie na hráčov,“ vysvetľuje pre HN futbalový agent Jozef Tokoš. Bayern so siedmimi nemeckými reprezentantmi a siedmimi legionármi má veľké šance aj preto, lebo Nemci opäť patria medzi favoritov. „Nemecko je turnajové mužstvo, ktoré sa umiestňuje medzi najlepšími štyrmi. Tipujem im minimálne semifinále,“ hovorí pre HN známy futbalový agent a bývalý československý reprezentant Július Bielik.

(…)