V Brazílii hrá slovenské „dvojča". Bosna.

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

O veľké prekvapenie sa na šampionáte pokúsia Bosniaci. Ich tím v mnohom pripomína Slovákov.

Pred štyrmi rokmi to bolo obrovské prekvapenie. Vo svete takmer neznámy tím trénera Vladimír Weissa splnil cieľ celému Slovensku. Prvýkrát v ére samostatnosti postúpili Slováci na svetový šampionát. Futbalový svet tak musel spoznávať novú krajinu.

A Slováci v Južnej Afrike rozhodne neboli do počtu. Postúpili do osemfinále šampionátu na úkor favorizovaného Talianska a zaradili sa medzi najväčšie prekvapenia na turnaji.

V Brazílii však Slovensko chýba. Napriek tomu sa v Južnej Amerike predstaví tím, ktorý je pre nás akýmsi „dvojčaťom“ – Bosna a Hercegovina. „Bosna v roku 2014 je na tom rovnako ako Slovensko v roku 2010. Je tam veľa podobostí,“ povedal pre HN futbalový agent Jozef Tokoš.

Takže podobnosti: Oba tímy sú z krajiny, ktorá v minulosti bola súčasťou iného štátu a postupne sa musela predierať medzi futbalovú špičku. Oba tímy postúpili z kvalifikácie suverénne a boli prekvapením.

Oba tímy sú z malých krajín a dokázali sa presadiť aj napriek tomu, že majú menší výber kvalitných futbalistov ako väčšie futbalové krajiny. A oba tímy ťahajú legionári, keďže domáce tímy patria medzi priemer.

A najväčšia podobnosť je v hodnote mužstva – kým náš tím má podľa portálu transfermarkt.de hodnotu 107 miliónov eur (nákupná cena hráčov), tím Bosny je cenený na 114 miliónov eur. „Bosna má veľmi silný tím, ktorý podobne ako ten náš ťahá pár jednotlivcov. Určite patria medzi prekvapenia, ale postup na šampionát si jednoznačne zaslúžili. Mňa teší najmä to, že sme ich dokázali v kvalifikácii poraziť na ich pôde, čo bola jediná kvalifikačná prehra Bosniakov,“ tvrdí pre HN tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák.

A ešte jedna spoločná vec – hoci ani jeden z tímov nemá veľa futbalových hviezd, obom nechýba hráč, ktorý je známy vo futbalovom svete. Kým my máme lídra futbalového Neapola Mareka Hamšíka, Bosniaci sa spoliehajú na elitného kanoniera z Manchestru City Edina Džeka (...)