Platini a slovenská realita

(publikované v denníku Šport) Historický moment pre futbal, vyhlásil Michel Platini. Týmto výrokom však neocenil sobotňajšie finále Ligy majstrov, iný športový či organizačný úspech. Šéf UEFA minulý štvrtok okomentoval sankcie UEFA pre viacero európskych klubov vrátane dvoch veľkoklubov Manchester City a Paríž St Germain za porušenie finančných pravidiel fair play. 
      Anglický majster dostal veľkú pokutu (60 miliónov eur, z toho dve tretiny podmienečne), finančné obmedzenie letných prestupov (taktiež 60 miliónov eur; viac môže minúť, iba ak niekoho predá), zmrazenie hráčskych platov, ešte prísnejší limit na výdavky ako ostatní najbližšie dve sezóny a dokonca redukovaný káder na Ligu majstrov o štyroch hráčov. Porušenie pravidiel vyzeralo byť zjavné, predpisy však majú viacero dôležitých výnimiek ohľadom výdavkov (na infraštruktúru, akadémie, pomenovanie štadióna, platy hráčov pred rokom 2010). Trest sa však očakával, klub napokon vzdal odpor a dokonca sa dohodol na výške pokuty.
       Pravidlá fair play prijala UEFA v septembri 2009, aby kluby nemali výrazne vyššie výdavky ako príjmy, v prechodnom dvojročnom období do konca minulej sezóny 45 miliónov eur ročne. Pred dvomi rokmi ich princípy podporila aj Európska komisia. Podľa Platiniho majú pravidlá fair play klubom pomôcť dodržiavať princípy dobrej správy, nie ich „zabiť“, rozumej vylúčiť „Citizens“ z Ligy majstrov. Napríklad v Anglicku platia národné finančné pravidlá fair play, problémy už šípi Queen´s Park Rangers, víkendový tretí postupujúci do Premier League... Sankcie za porušenie finančných pravidiel fair-play zatiaľ slovenské kluby obchádzajú, hoci medzi pokutovanými bol aj klub z Bulharska, pred rokom aj z Rumunska, Chorvátska, Ukrajiny, Bosny a Lotyšska. Ako sa dodržiavajú a vynucujú iné futbalové regulačné pravidlá na Slovensku?
        Po povinnej jazde v podobe sankcií Dunajskej Strede za korupčný škandál sme najnovšie zachytili bizarné samopokutovanie SFZ za nezvládnuté finále pohára. Kedy sa konečne u nás začnú kontrolovať aj „ťažšie prípady“ ako 2+2 je 4 a trestať prehrešky? Napríklad kedy nedostane licenciu na najvyššiu súťaž klub so záväzkami po splatnosti? Kedy dostane aspoň napomenutie klub, ktorého tréner kontaktuje hráčov súpera nielen pred vzájomným zápasom, ale kedykoľvek počas platnej zmluvy hráča? Kedy dostane akúkoľvek sankciu klub či hráč, ktorý využije agenta bez licencie? 
       Hoci žijeme v krajine, v ktorej (ne)vynucovanie práva je vážnym problémom, hrať podľa pravidiel sa musí oplatiť kritickej mase futbalových aktérov. Poctiví by mali mať nádej, že čierni pasažieri dostanú stopku. Ako City od Uefy. Potom bude priestor na vyhlásenie: historický moment pre futbal aj na Slovensku.