Hlboký výdych top klubov

(publikované v denníku Šport) Keď 2. apríla dostala FC Barcelona od Disciplinárnej komisie FIFA za porušenie transferových pravidiel pri desiatich medzinárodných prestupoch a registrácii hráčov do 18 rokov okrem finančnej pokuty aj trest zákazu registrácie nových hráčov najbližšie dve prestupové obdobia, vyvolalo to dvojakú reakciu. Jedni sa tešili: skvelé, že princíp padni, komu padni platí aj pre katalánsky veľkoklub. Porušil pravidlá, nuž musí pykať ako všetci ostatní nepoctivci. Druhých sa ale zmocnila obava. Čo bude s pripravenými letnými transfermi do klubu?

 Príbeh pokračoval minulú stredu. Odvolacia komisia FIFA zákaz registrácie dočasne zrušila a odôvodnila ho časovým stresom. Možné odvolanie na Športový arbitrážny súd v Lausanne by sa vecne neuzavrelo do začiatku letného prestupového okna. Opatrné argumenty boli naformulované precízne, ale z mysle neodchádza logická otázka: postupovala by FIFA podobne, ak by nešlo o FC Barcelona? Zlé jazyky hovoria aj čosi o silnom katarskom sponzorovi druhého klubu sveta podľa príjmov, ktorý má očividne vplyv na mnohé nitky v členských zväzoch i štruktúre FIFA a ktorého štát ich pevne zatiahol pri prekvapujúcom pridelení majstrovstiev sveta...

Najlepšie glosoval komentátor britského Daily Mail: „Európske špičkové kluby si kolektívne zhlboka vydýchli.“ Chystaných letných prestupov do Barcy je neúrekom, transferové peniažky sú pripravené rozkrútiť kolotoč ďalších prestupov v jednotlivých krajinách, kam poputujú. Viac ako 100, možno až 150 miliónov eur to dokáže.

 V časti svetovej futbalovej obce sa len potvrdilo presvedčenie o slabosti FIFA, ktoré zatienilo reči o šikovnej diplomacii Kataláncov. Samozrejme, vo veci nie je definitívne rozhodnuté, právnici si môžu pripravovať podklady na ďalšie pokračovanie. Pred časom dostala podobný dvojročný zákaz registrácie hráčov Chelsea za porušenie pravidiel pri transfere mladíka Kakutu z Lens, pri odvolaní však bola úspešná.  

 Na rozdiel od volieb dejísk svetových šampionátov sprevádzaných mnohými korupčnými škandálmi, spôsob riešenia sporov o porušení pravidiel a ich následné vynucovanie disciplinárkou je skôr silnejšou stránkou FIFA. Verdikty Komory pre riešenie sporov a Komisie pre status hráčov sa transparentne zverejňujú a Športový arbitrážny súd ich zvráti málokedy. Zostáva len veriť, že aj rozhodnutie vo veci samotnej bude spravodlivé a dobre odôvodnené. Nielen pre Barcelonu, ktorá má po Neymarovej kauze daňových únikov ďalší problém, ale aj pre FIFA a celý futbalový svet.