Zaslúžia si Messi a spol. milióny?

(publikované v denníku Šport) V nedeľňajšom El Clasicu sa stámiliónom ľudí dokonale predviedla prvá trojka najlepšie platených futbalistov sveta podľa minulotýždňového France Footballu. 41-miliónový Messi hetrikom, takmer 40-miliónový Cristiano Ronaldo gólom, 29-miliónový Neymar začervenal Ramosa a vyrobil penaltu. Pravidelné rebríčky France Footballu či najlepšie platených športovcov sveta Forbesu sú populárne. Masy fanúšikov sa po prečítaní zamyslia, najmä pri následnom letmom pohľade na vlastnú výplatnú pásku. Zaslúžia si tie milióny?
       Rebríčky príjmov hráčov sú na rozdiel od poradia príjmov klubov či rekordných transferov najmenej presné. Obrat klubov (Real, Barca, Bayern, Manchester United, PSG a potom zvyšok sveta) sa dá pomerne presne zmerať, účtovníctvo a audity nepustia. Transfery bývajú o niečo viac kreatívnejšie; spomeňme Balea (padol či po proteste toho najkrajšieho nepadol 100-miliónový svetový rekord?) či Neymara (desiatky miliónov jeho rodine pri transfere do Barcelony dokázali zmobilizovať sudcu aj v Španielsku). Po zohľadnení sumy za podpis zmluvy zarobil teda Brazílčan, či formálne jeho otec, výrazne viac.
       Príjmy zo športovej činnosti by mali v zásade sedieť. V Británii všetci vrátane poslancov parlamentu diskutovali o Rooneyho 300000 librách týždenne. Druhá časť zárobku - komerčné príjmy sa však dajú len odhadnúť. Rebríček sa, pochopiteľne, musí robiť v hrubých sumách. Rozdiel medzi hrubým a čistým príjmom je výrazný napríklad v Anglicku a takmer nulový v Monaku, takže dllhšie zranený Falcao, hráč kniežat, by v rebríčku „netto“ poskočil zo šiesteho miesta vyššie.
       Dvaja najlepší hráči sveta na trávniku Cristiano Ronaldo aj Messi dominujú bok po boku aj v príjmoch. Výrazná zmena v prospech Messiho nastane, ak podľa očakávania podpíše nový dlhý kontrakt. S výnimkou Falcaa a Aguera sú v prvej desiatke hráči šiestich z ôsmich klubov, ktoré sú v štvrťfinále Ligy majstrov. Najlepšie platení teda hrajú v top kluboch veľkosťou aj výsledkami.
        Aký bude ďalší trend? Príjmy špičkových futbalistov budú stúpať! Zarábajú stále menej v celosvetovom porovnaní s inými športovcami. Podľa minuloročného rebríčka Forbesu sú na miestach 5 a 6 hráči amerického futbalu Drew Brees a Aaron Rodgers s platom nad 40 miliónov dolárov. Na vrchole poradia Forbesu sú aj na Slovensku známe mená Tiger Woods a Roger Federer. Obaja len z komercie zarobili skvelých 65 miliónov dolárov.  Príjmy CR7 a Messiho počas futbalového roka 2014 porastú aj v porovnaní s najlepšie platenými filmovými (Robert Downey junior minulý rok a Tom Cruise rok predtým zarobili zhodne 75 miliónov dolárov) či hudobnými hviezdami. Odhady o príjmoch speváka Justina Biebera, nedávno zadržaného políciou, sa líšia, podľa jedného z nich za 12 mesiacov do februára 2014 zarobil 80 miliónov dolárov. Je Lionel Messi s dvoma tretinami Bieberovho príjmu väčším či menším vzorom pre mládež?