Aspoň 10 mladých so 100 zápasmi

(publikované v denníku Šport) Corgoňligový futbal nesmelo klope na dvere. Mierna zima zahnala tradičné
jarné starosti s odkladaním zápasov. Predpoveď počasia na zajtra je okolo 10 stupňov. Paráda. V Anglicku je toľko celý rok, už len priblížiť sa kvalitou :-)
     Prestupové obdobie profesionálov sa končí dnes. Kluby potom ešte stále majú možnosť doplniť kádre dvoma profesionálmi bez zmluvy do 15. marca, prípadne amatérmi do 31. marca. Ako zatiaľ zbrojili či predávali?  Tradične úplne pokojne. Žiadny transfer zo Slovenska do prvých desiatich líg sa nekonal. Odišli traja bývalí mládežnícki reprezentanti zo Žiliny – Dúbravka do Dánska a Majtán s Pichom do Poľska. Na odchode teraz, či v lete je aj Duda z Košíc. Ružomberský strelec Lačný sa porúčal do Kazachstanu.
     Návraty Slovákov domov žiadne. Depetris aj Hanzel uprednostnili Česko.  Zahraničným papierovým lákadlom má byť Mensah v Nitre. Väčší pohyb smerom dnu bol v Senici a niektorá z posíl bude azda ozdobou. V ostatných kluboch prevládlo mierne či úplné (MFK Košice) bezvetrie.
      Ospalý transferový trh mohol prestupmi či hosťovaniami rozhýbať vari len Slovan, ktorý si do zimnej prípravy zvolal všetky belasé ruky a nohy. Najsilnejší káder nebolo treba doplniť, avšak v lete pred kvalifikáciou Ligy majstrov to bude nutnosť. Ďalší majstrovský titul by Slovanu pri šesťbodovom náskoku pred Trenčínom a až deväťbodovom pred Ružomberkom so Senicou mohli vyfúknuť len obrovské opakované zaváhania. Práve tieto tri kluby majú najväčšie ambície pobiť sa o druhé miesto. Senica, Ružomberok a Košice ešte môžu do pohárovej Európy preraziť cez pohár.
      Osobitnou kapitolou s väčším bodovým odstupom sú Dunajská Streda a Nitra. O odpočítaných 6 bodoch rozhodne zväzový orgán v odvolaní, neistota definitívy neprospieva nikomu. Všetci chceme úplnú regulárnosť súťaže. Rozhodne sa bez ohľadu na verdikt o odobratých bodoch 4 kolá pred koncom 10. mája v šesťbodovom súboji v Dunajskej Strede? Vzájomné zápasy má zatiaľ lepšie DAC, v Nitre môžu šomrať na model súťaže s dvomi zápasmi vonku s najväčším rivalom.
        17-bodový rozdiel Žiliny či 21-bodový odstupKošíc od poslednej Dunajskej Stredy (po odpočítaní spomínaných šiestich) znamená, že vypadnúť nemôže nikto iný ako DAC či Nitra. Táto unikátna situácia predurčuje pokojnejší život vo všetkých ostatných kluboch. Najmä tie, ktoré po úvodných jarných kolách zistia, že aj Európska liga je v nedohľadne, môžu dať väčší priestor svojim mladým hráčom. Na jar sa hrá iba 14 zápasov. Ak by len 10 dosiaľ neobjavených hráčov nazbieralo spolu 100 corgoňligových štartov, potešili by sa nielen mládežnícki reprezentační tréneri.
        Zrekonštruované štadióny sú síce ešte ďaleko, brazílska motivácia príde až v júni, desiatky televíznych prenosov za víkend z najlepších líg vážne konkurujú, ale lokálna radosť z kvalitného futbalového zážitku môže prísť aj na jar v Corgoňlige. Verme, že jej bude čo najviac.