Mladí hráči nie sú voľní

(publikované v denníku Šport) Od verdiktu Európskeho súdneho dvora v prípade Bosman už takmer dvadsaťročie na futbalovom transferovom trhu platí, že hráč po skončení zmluvy prestupuje do zahraničia bez akejkoľvek platby materskému klubu. Futbalové zväzy viacerých európskych krajín zakotvili ako voľné aj národné transfery po skončení zmluvy, SFZ však zatiaľ nie. Zadarmo prestúpili už aj mnohí známi hráči (Vialli, Beckham, Sheringham dokonca dvakrát). Azda najslávnejším voľným transferom bol Ballackov z Bayernu Mníchov do Chelsea v roku 2006 a najkontroverznejším Campbellov z Tottenhamu k arcirivalom z Arsenalu v roku 2001. V lete 2014 ako voľný hráč smeruje do Bayernu Lewandowski. Bude „lacnejší“ o 50 miliónov eur oproti Ozilovi,  64 oproti Cavanimu, či 91 miliónov eur oproti Baleovi. Prestupy voľných hráčov sú úplne bežné aj v čase rekordných transferových súm. Na Slovensku nám Bosman priniesol voľných hráčov najmä spoza rieky Moravy.
      Pri zahraničných prestupoch mladých hráčov do 23 rokov bez zmluvy platia osobitné pravidlá. Ak materský klub prejaví o hráča reálny záujem, dodrží predpísaný postup zo strany FIFA a ponuku novej zmluvy v minimálne rovnakej hodnote v predstihu doručí hráčovi, do zahraničia mladý profesionál neprestúpi ako voľný. Jeho klub má nárok na tréningovú kompenzáciu, ktorej výška pri transferoch do top krajín tzv. prvej kategórie nie je zanedbateľná. Vtedy od sezóny 16. roku do 21. roku hráča patrí klubu 60000 eur za každú sezónu. Prípadný transfer mládežníckeho reprezentanta Dudu teda v lete 2014 nebude voľný. Ak by však prestúpil v rámci Slovenska, jeho klub by dostal podľa pravidiel SFZ iba zlomok sumy tréningovej kompenzácie FIFA.
        Na dohodu klubu a hráča o profizmluve treba obe strany. Kluby všade vo svete zväčša ponúkajú svojim talentom čo najdlhšiu zmluvu, mnohé slovenské však len za minimálne sumy. Opakované predlžovanie zmlúv výrazne limituje šance hráčov na zahraničný transfer, vždy treba zvážiť všetky pre  proti. Slovenskí futbalisti nad 25 rokov dokážu prestúpiť do zahraničia vo väčšine prípadov len ako voľní. Prípadov zamietnutia ponuky z klubu, do ktorého by hráč s ochotou prestúpil, zo strany jeho materského klubu pre údajne nízku transferovú sumu bolo od prípadu Bosman neúrekom. Jediným výhodnejším obdobím pre hráča je posledných 6 mesiacov platnosti kontraktu. Vtedy si môže sám určiť budúci klub. Najmä v prípade mladého hráča by mal na oboch stranách prevážiť zdravý rozum. Stojí hráčovi ním vysnívaný klub aj za riziko polročného pobytu v B-mužstve, čo je pod Tatrami oveľa častejší jav ako vo vyspelých krajinách? Múdra dohoda klubov môže prísť aj na poslednú chvíľu. Inokedy je lepšie zostať v klube pol sezóny či rok, pravidelne hrať a zakotviť do zmluvy rozumnú výstupnú klauzulu.
       Slovenské kluby chcú logicky „predávať“ hráčov za čo najvyššie sumy. „Kupovať“ chcú tak, ako mi povedal zhruba pred týždňom prezident istého corgoňligového klubu. Hľadajú stopéra. Kvalitného, mladého a – zadarmo.