O pochmúrnej nálade

(publikované v denníku Šport) V čoraz sychravejšom novembri sa akoby usadila pochmúrna nálada dlhodobo sa vyskytujúca v celom slovenskom športe. Pondelkové články Športu reflektovali vystúpenie hokejistov na Nemeckom pohári takto: „Márna slovenská snaha. Prehra, ktorá znamenala posledné miesto. Švajčiari vyzliekli našich donaha. Najslabší turnaj, čo si pamätá.“ V utorok prišlo zavŕšenie na titulnej strane: „Vujtek: Jedna katastrofa!“ Krátko pred olympiádou nedobré správy, verme, že takáto facka bola potrebná na budúcu radosť. Na klubovej úrovni v hokeji nejaká dobrá správa len sporadicky preruší dlhodobú ozvenu: nedostatok financií, problémy s licenciami, dokonca zazneli aj kuvičie hlasy o možnom konci dnešnej podoby domácej súťaže...

 Futbalová reprezentácia premrhala postupové šance už dávno v Lichtenštajnsku či ešte predtým. Držme všetci palce dnes proti Poliakom. Po povinnej jazde proti Gibraltáru bude počas čakania na februárový žreb ďalšej európskej kvalifikácie dostatok času na kvalitné analýzy, ako ďalej. Áno, musíme sa zamyslieť nad tým, čo sa deje a kam smerujeme, ako povedal v rozhovore pred týždňom prezident Únie ligových klubov Dušan Tittel, argumentujúc aj poklesom o takmer 50 miest v rankingu FIFA za ostatné 3 roky... Reprezentačný neúspech neprekryl ani nejaký klubový úspech v podobe víťazného ťaženia v európskych pohároch, ideálne v skupine Ligy majstrov. Individuálne úspechy vydareného transferu futbalistu zo Slovenska do zahraničného klubu v kvalitnej lige či na drafte v NHL za dlhé roky taktiež možno zrátať veľmi ľahko...

 Športových úspechov reprezentácií a klubov dvoch slovenských najpopulárnejších športov niet. Máme aspoň organizačný úspech? Okrem organizovania futbalových ME do 17 rokov, čo uľahčilo postup našich mladíkov na MS, niet ani tých. Futbalisti nedávno otvorili NTC v Poprade, budú mať Národný futbalový štadión v Bratislave a vynovené či postavené štadióny v ďalších mestách počnúc Trnavou.  

Asi je neprekonateľnou predstavou dostať zväzy od záľuby v betóne spolu do uchopenia ťažších tém: podiskutovať vo futbale či hokeji celkovo o talentovanej mládeži, o kvalite výstupov športových gymnázií, presadiť tri hodiny školskej telesnej výchovy týždenne namiesto dvoch do Štátneho vzdelávacieho programu, ktorý sa práve pripravuje. Veru, je to náročnejšie ako rozdeliť druhú ligu na dve umelou čiarou krížom cez futbalovú republiku a nazvať to reorganizáciou súťaží proti vôli 20 z 24 klubov prvých dvoch líg.

Konzumentom futbalu a hokeja hľadajúcim televízny zážitok bude v najbližších týždňoch robiť radosť niekoľko reprezentantov individuálnymi výkonmi v kluboch v zahraničných ligách. Dúfajme, že reprezentácie z toho budú profitovať. Obávam sa však, že kým budeme tápať, čo sa deje a nevidieť, kam smerujeme, pochmúrna nálada sa naďalej udrží.