Ničia ich dlhy. A aj tak majú rekordné príjmy

Zdroj: Hospodárske noviny, Ľubomír Macek

Španielske kluby sa nachádzajú v katastrofálnej situácii. Napriek tomu na letných prestupoch zarobili pol miliardy.

Ich dlhy sú celkovo 3,5 miliardy eur. Niektoré tímy už dokonca aj zanikli a ďalšie sú pod hrozbou.

Napriek tomu španielske futbalové tímy dosiahli počas tohto leta rekordné príjmy. Aspoň čo sa týka prestupov. Podľa portálu as totiž kluby z krajiny úradujúcich majstrov sveta zarobili na odchodoch hráčov do európskych tímov bezmála pol miliardy eur. Najviac v histórii letného prestupového obdobia.

Španielom výrazne pomohli k tejto méte prestupy hviezd Radamela Falcaa z Atletica Madrid do Monaka a Mesuta Özila z Realu Madrid do londýnskeho Arsenalu. „Napriek zadlženým španielskym klubom hrá v lige stále veľa kvalitných hráčov, o ktorých je záujem. Preto po nich bohaté európske kluby rýchlo siahnu,“ vysvetlil HN futbalový agent Jozef Tokoš.

Dôvod odchodov? Nízke platy
Dôvod tohto rekordu je jasný. Kvôli zadlženým klubom majú hráči z Pyrenejského polostrova väčšiu ochotu prestúpiť do iného klubu. Ak si odmyslíte dva najsilnejšie kluby v Španielsku, Real Madrid a Barcelona, tak v ostatných tímoch majú hráči oveľa nižšie platy, ako je to inde. „Platy sú hlavný dôvod. V priemerných španielskych tímoch zarobí hráč oveľa menej ako napríklad v priemerných anglických kluboch. A keďže majú svoju kvalitu, nie je pre kluby z ekonomicky silných krajín problém ich preplatiť,“ doplnil Tokoš.

Dôležitú úlohu zohráva aj fakt, že viacerým tímom v Španielsku naďalej hrozí krach. Napríklad aj La Coruni, ktorú vlastní najbohatší Európan, Španiel Amancio Ortega. „ Je to na akcionároch klubu, aby presne vedeli, ako je dlh tvorený. A podľa toho rozhodli o správnej stratégii,“ tvrdí HN športový manažér Karel Tejkal. Tou je aj predaj najväčších hviezd jednotlivých mužstiev. „Je to trh, s ktorým my nič nemôžeme urobiť a nerozhodujeme o tom. Dlhy v Španielsku však sledujeme a uvidíme, ako sa budú vyvíjať,“ povedal pre španielske médiá šéf svetového futbalu Sepp Blatter.

Trend je jasný. Príjmy budú vyššie
Španielske kluby sa do obrovských dlhov dostali najmä pre chýbajúce pravidlá pre rozumné hospodárenie. „Inde v Európe by za takéto neplatenie daní klubom odpočítavali body alebo ich preradili do nižších súťaží. No v Španielsku takýmto spôsobom mužstvá nepostihujú,“ vysvetľuje futbalový agent.

Napriek katastrofálnej situácii v kluboch trend rastúcich príjmov by mal neustále pokračovať. Teda aspoň v najbližších rokoch. Do futbalu, a to nielen v Španielsku, totiž ide neustále viac peňazí. Dôkazom toho je aj fakt, že napríklad dva spomínané španielske giganty sú na čele rebríčkov najlepšie zarábajúcich európskych futbalových klubov. „Futbal je produkt, o ktorý je čoraz vyšší záujem a stále doň vstupujú noví miliardári,“ skonštatoval Tokoš.