Najväčší transfer do najväčšieho klubu

(publikované v denníku Šport) Vybavené. Svetový rekord výšky futbalového transferu padol. Gareth Bale z Walesu prestúpil za stovku miliónov eur z Tottenhamu do Realu Madrid a ľudstvo začalo klásť otázky. Je predražený? Koľko hladných detí v Afrike by sa dalo nakŕmiť?
       Niet pochýb, že Bale je fantastický. Dokázal to v Premier League, aj v európskych pohároch. Exceloval v ťažkých zápasoch. So svojou repre však nikdy nebude majstrom sveta, zrejme neokúsi ani záverečné podujatie. Je rozumné dať zaňho 100 miliónov, viac ako za Cristiana Ronalda? Real jeho kúpou nezískal len skvelého hráča, ale aj dobré body u svojich fanúšikov po celom svete. Koľko miliónov stál Neymar Barcelonu? „Len“ 57? My máme rekord! Zo svetovej špičky neurobil tento rok väčší transfer len Manchester United.
       Keď v roku 1995 Európsky súdny dvor verdiktom v známom prípade Bosman umožnil prestupy hráčov po skončení platnosti zmluvy zadarmo, experti varovali pred možným kolapsom transferového systému postavenom na platbách medzi klubmi. Omyl. Napriek množstvu kvalitných voľných hráčov stále dominujú „riadne“ transfery. V roku 2013 smutný šéf UEFA Platini len sucho konštatuje, že „prestupy sú lúpež, hráči tovar“. Bale sa so svojím „splneným snom“, ale najmä dohodnutým platom 9 miliónov eur ročne ako tovar určite necíti. Majitelia Spurs vôbec nie lúpežnícky stihli okamžite zrealizovať niekoľko väčších transferov aj dovnútra klubu.
       Leto 2013 je historické v súhrnnej výške svetových transferov, ako aj tých najväčších. Okrem prvého bol aj šiesty (Cavani), ôsmy (Falcao) a desiaty (Neymar). Ako idú tieto správy dohromady so stratami väčšiny z viac ako 600 klubov, ako ukázala štúdia UEFA spred pár rokov? UEFA presadila pravidlá finančného fair-play pre kluby v európskych pohároch. Strata klubu nemôže od sezóny 2013/14 presiahnuť za 3 roky 30 miliónov eur. Suma za Garetha sa rozloží na obdobie dĺžky jeho zmluvy. Aj anglická futbalová asociácia konala. Prijala vlastné pravidlá finančného fair play pre svoje kluby a spravodlivý systém rozdelenia výnosov z televíznych práv. Nie náhodou boli prvé tri, piaty a siedmy najdrahšie transfery histórie práve do Realu a štvrtý do Barcelony. Dlhoročné rozdelenie televíznych práv v Španielsku výrazne v prospech Realu a Barcelony na úkor iných klubov prispieva k ich dominancii.
       Prestup Cristiana Ronalda za 94 miliónov eur bol nielen športovým úspechom, ale vzhľadom na príjmy Realu z marketingu a merchandisingu aj ekonomicky opodstatnenejší ako mnohé transfery z úrovne 40-60 miliónov eur (najmä Ševčenko do Chelsea za 46 či Carroll do Liverpoolu za 41). Gareth Bale bude určite vynikajúci aj v Reale. Koľko sa z tej stovky miliónov účtovníkom Realu vráti na predaji jeho dresov, však nevedno.
      Neprajníkom možno pripomenúť sumy, ktoré sa točia v americkom futbale, boxe či filmovom priemysle. Real podmienky finančného fair-play UEFA splní a zostane svetovým veľkoklubom číslo jeden s ročnými príjmami nad 500 miliónov eur. Platini či Wenger ešte trochu pošomrú. A celý svet sa bude tešiť na el clásico. Už nielen Messi verzus Cristiano Ronaldo. Tento rok Messi a Neymar proti Ronaldovi a Baleovi.