Inter sa postaral o rekordný biznis

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Tím z Milána má najlukratívnejšieho sponzora v Taliansku. Nike mu zaplatí 200 miliónov za desať rokov.

Po trinástich rokoch sa taliansky veľkoklub Inter Milano nepredstaví v pohárovej Európe. Zo slávneho mužstva trénera Josého Mourinha, ktoré v roku 2010 vyhralo Ligu majstrov, už takmer nikto neostal a v lige skončilo až deviate. Napriek týmto neúspechom sa podarilo Interu zabodovať na poli biznisu. Inter totiž podpísal rekordnú sponzorskú zmluvu s výrobcom dresov v histórii talianskeho futbalu. Americká spoločnosť Nike zaplatí podľa portálu sportsbusiness milánskemu klubu 200 miliónov eur počas nasledujúcich desiatich rokov. Doteraz najvyšším kontraktom bola zmluva Nike s Juventusom Turín na 167 miliónov. „Hnacou silou spolupráce je projekt otvárania špecializovaných predajní, čo je nová stratégia pre rozvoj značky Inter,“ píše sa v stanovisku klubu po podpise rekordnej zmluvy.  

Prienik medzi giganty  
Inter Milano touto dvestomiliónovou zmluvu nielenže prekonal doteraz najdrahšie kontrakty v Taliansku, ale prenikol medzi absolútnu svetovú špičku. Veď vyššie sumy od výrobcov dresov doteraz získali len Manchester United, Barcelona a Real Madrid. „Je obdivuhodné, že Inter získal takúto lukratívnu zmluvu. Taliansko totiž pravidelne bojuje s korupčnými škandálmi, infraštruktúra štadiónov zaostáva a kluby dosahujú menej úspechov,“ povedal HN futbalový manažér Jozef Tokoš. Výhodou Interu však je, že od roku 2006, kedy vypukla prvá aféra s ovplyvňovaním zápasov, sa Inter v žiadnej kauze neobjavil. Navyše pri vylúčenom Juventuse a trápiacom sa konkurentovi z AC získal päť majstrovských titulov za sebou (2006 – 2010). „Inter je dôveryhodný klub, ktorý sa navyše môže pýšiť najvyššou návštevnosťou v súťaži. Na Inter chodí dokonca viac ľudí, ako na milánske AC, čo bolo donedávna nemysliteľné,“ uviedol HN Vratislav Greško, jediný Slovák, čo obliekol dres Interu v najvyššej talianskej súťaži.

Biznis impulz z Indonézie
Ešte pred mesiacom sa top sponzorom Interu stala najväčšia nemecká banka Deutsche Bank, navyše teraz bol podpísaný rekordný kontrakt s Nike. Podľa talianskych médií už tieto udalosti súvisia s príchodom nového vlastníka klubu. Ním sa má už v priebehu tohto týždňa stať mediálny magnát z Indonézie Erick Thohir. „Je to dôkazom, že trend záujmu bohatých ázijských a blízkovýchodných podnikateľov o špičkové európske kluby naďalej pretrváva. A keďže futbal sledujú desiatky miliónov fanúšikov týždeň čo týždeň, stále je vítanou investíciou,“ skonštatoval Jozef Tokoš. Doterajší majiteľ Interu Massimo Moratti sa už posledné dva roky snaží pre klub nájsť vhodného vlastníka – samotný Moratti si plánuje ponechať v tíme menšinový podiel akcií. Podľa slovenského manažéra prichádza k tejto výraznej zmene v štruktúrach klubu v najvhodnejšom čase, keď mužstvo začína novú éru pod novým trénerom Walterom Mazzarim a po jednej z najhorších sezón v histórii klubu. „Krátkodobé neúspechy ako bolo deviate miesto v ligovej súťaži, nijako neovplyvnia ekonomickú silu a popularitu klubov, akým je Inter Milano,“ dodal Tokoš.

Top 5 najdrahších zmlúv výrobcov dresov  

(v mil. EUR)

1. Manchester United

Suma: 402 miliónov

Sponzor: Nike

Platnosť: 2002 – 2015

Ročná tržba: 30,9 milióna


 

2. FC Barcelona

Suma: 324 miliónov

Sponzor: Nike

Platnosť: 2008 – 2018

Ročná tržba: 32,4 milióna


 

3. Real Madrid

Suma: 296 miliónov

Sponzor: Adidas

Platnosť: 2012 – 2020

Ročná tržba: 37 miliónov


 

4. Inter Milano

Suma: 200 miliónov

Sponzor: Nike

Platnosť: 2013 – 2022

Ročná tržba: 20 miliónov


 

5. Bayern Mníchov

Suma: 175 miliónov

Sponzor: Adidas

Platnosť: 2012 – 2020

Ročná tržba: 21,9 milióna