Brusel poľuje na výnimočnosť Barcy a Realu

Zdroj: Hospodárske noviny, Vladimír Trávniček

Európska komisia chce prinútiť kluby, aby boli obchodné spoločnosti. Hrozí tak, že giganty prídu o milióny.

Európske futbalové giganty FC Barcelona a Real Madrid majú výnimočné postavenie v španielskom futbale. Kým ich konkurenti musia byť obchodné spoločnosti dodržiavajúce všetky daňové zákony, slávne veľkokluby sú len športové združenia. Majú tak daňové úľavy, sú menej kontrolované a môžu dostávať aj dotácie od štátu. No toto privilégium Realu a Barcelony sa čoskoro môže skončiť. Európsky ombudsman Nikiforos Diamandouros totiž podľa britského denníka Independent vyzval Európsku komisiu, aby čo najskôr ukončila vyšetrovanie oboch klubov. Jeho výsledkom môže byť nariadenie, podľa ktorého sa musia slávne tímy pretransformovať na obchodné spoločnosti. „Právna forma klubov v tej istej súťaži by mala byť jednotná,“ povedal pre HN futbalový manažér Jozef Tokoš.

Komisia kluby tají
V akom štádiu je vyšetrovanie elitných futbalových klubov, sme zisťovali priamo v Bruseli. „Komisia dostala sťažnosti týkajúce sa tímov v niekoľkých členských krajinách. Pokiaľ nebudú výsledky prešetrovania známe, nebudeme kluby menovať,“ píše sa v stanovisku z generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre hospodársku súťaž. Podľa slovenského futbalového manažéra Jozefa Tokoša silnie tlak na španielske kluby najmä z Anglicka a Nemecka. „Tam musia bojovať so silnými finančnými obmedzeniami a neradi vidia benevolentný prístup štátu a futbalového zväzu v Španielsku k zadlžovaniu a odpusteniu dlhov na daniach či odvodoch,“ konštatuje Tokoš. Tie sa podľa medializovaných informácii vyšplhali v dvoch najvyšších súťažiach nad štyri miliardy eur.

Za všetko môžu dlhy
Ako je vôbec možné, že zopár klubov – okrem Realu a Barcelony aj Osasuna a Athletic Bilbao, má možnosť byť iba združením a nie spoločnosťou? Za všetko môžu dlhy, v ktorých boli španielske kluby ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia. „Začiatkom roku 1990 sa všetky profesionálne kluby museli zmeniť na osobitnú formu obchodnej spoločnosti. Išlo o snahu zabezpečiť väčšiu profesionalitu a transparentnosť,“ vysvetľuje manažér Jozef Tokoš. Štyri kluby ostali mimo tohto nariadenia z jednoduchého dôvodu. Boli totiž jediné, ktoré sa v sledovanom období nedostali do dlhov. No po vyše dvoch desaťročiach a úplne odlišnom ekonomickom stave súčasného futbalu je, zdá sa, nevyhnutné, aby prišlo k pretransformovaniu Realu aj Barcelony na riadne obchodné spoločnosti. Myslí si to aj slovenský manažér. „Pravidlá európskej hospodárskej súťaže sa vzťahujú aj na profesionálne športové kluby. Mali by sa dodržiavať aj v Španielsku,“ dodal Jozef Tokoš.